Nagyvilág

Koncentrációs táborba zárják a csecsen melegeket

Egy orosz lap írta meg először, hogy mintegy száz meleg férfit kínoztak meg és zártak táborba.

Nagyjából száz férfit gyűjtöttek össze és zártak koncentrációs táborba az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaságban, Csecsenföldön – írja a brit Metro. Hozzáteszik, a holokauszt óta nem volt ilyesmire példa. A náci megoldásba többen bele is haltak.

A muszlim tagállamnak az a célja, hogy rávegye a melegeket, hagyják el Csecsenföldet. Mindez azután durvult el, hogy felhívások jelentek meg egy grozniji melegfelvonulás rendezésére. Melegjogi szervezetek elítélték a tettet, és megpróbálják kiszabadítani az elrabolt embereket.

Oroszország más részein sem sokkal jobb a helyzet, de ennyire nem rossz. Mindenesetre az orosz vezetés 2013 óta igyekszik elnyomni a meleg közösségeket.

Az Amnesty International orosz szervezete mindenesetre nem tudta megerősíteni a táborok létét, de nem tartják elképzelhetetlennek. Az információról először a Novaja Gazeta írt. Úgy tudják, az Argun nevű település börtönkomplexumába vitték őket.

Egy fiatal grozniji férfi is arról számolt be, hogy barátját kínzással rákényszerítették, hogy vallja magát homoszexuálisnak, majd bevitték Argunba. Ott 30 emberrel zárták össze, és azt mondták, a parancs a köztársaság vezetőitől jött. Itt is kínozták őket és arra kényszerítették, hogy dobják fel meleg ismerőseiket.

Ramzan Kadirov, a köztársaságot irányító, Vlagyimir Putyinnal közeli viszonyban lévő kvázi teljhatalmú hadúr cinikus a történetben. Szóvivője, Ali Karimov közölte, olyanokat nem tudnak üldözni, akik nincsenek a tagköztársaságban:

ha ilyen emberek léteztek is Csecsenföldön, a rendfenntartóknak nem kellene aggódnia miattuk, mivel a saját rokonaik már elküldhették őket oda, ahonnan soha nem térnek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik