Nagyvilág

Melegeket fogdostak és vertek össze Azerbajdzsánban

Több tucatnyi embert vettek őrizetbe és vetettek tömlöcbe Azerbajdzsánban. Nemi betegségek terjesztésével is vádolják őket.

Úgy tűnik, terjed a Kaukázusban a csecsen példa, az Orbán Viktor által nagyrabecsült, autoriter Azerbajdzsánban már melegeket vegzálnak a hatóságok. A Bloomberg arról ír az AP jelentése alapján, hogy a fővárosban, Bakuban meleg és transznemű emberek tucatjait vitték el razziákon, többüket 30 nap börtönre ítéltek.

A muszlim államban 2000-ben dekriminalizálták a homoszexualitást, de az emberek még mindig ellenségesek velük.

A Minority Azerbaijan nevű jogvédő szervezettől Gulnara Mehtiyeva azt mondta, szeptember 18-án kezdtek őrizetbe venni embereket, egy széleskörű razziasorozatban. Az elfogottak jogi védelmét ellátó ügyvéd, Samed Rahimli pedig azt mondta, legkevesebb 46 embert ítéltek 10-30 nap börtönre, mert ellenálltak a hatósági intézkedésnek.

Megszólalt a belügy is, Ehsan Zahidov szóvivő azt mondta, panaszok érkeztek a letartóztatottakra, hogy tiszteletlenül viselkednek, ezért mentek értük a rendőrök. Zahidov hozzátette – bár egy normális országban ennek nem kéne a hírben szerepelnie -, hogy 16 elfogott AIDS-es vagy szifiliszes, ezt terjesztették, napi 2-3 embert fertőztek meg.

A jogvédő Nefes LGBT Azerbaijan Alliance pénteki közleménye idézte az egyik elfogottat, aki tagadta, hogy szexmunkás lenne. A Hasan nevű ember közölte, a rendőrök megverték őt, állították, hogy prostituált és információkat követeltek tőle az állítólagos klienseiről.

(A kiemelt kép illusztráció, a belgrádi melegfelvonuláson készült. Fotó: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik