Nagyvilág

Elismerte a mianmari kormány, hogy rendőreik bántalmazták a rohingja kisebbség tagjait

Ez meglehetősen nagy szó, miután a rohingjáktól általában a létezéshez való jogot is megtagadnák.

Nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen a mianmari rendőrök a rohingja kisebbséghez tartozó embereket bántalmaznak. Az ország kormánya azt ígérte: eljárás indul a felvételen szereplő rendőrök ellen, ami azért rendkívüli, mert a muszlim vallású rohingjákat rendszeresen éri erőszak a hatóságok részéről a buddhista többségű Mianmarban, a világ legelnyomottabb kisebbségei közé tartoznak.

Október óta különösen durva hadjárat folyik a rohingják ellen Rakhine államban, miután feltehetően iszlamista szélsőségesek támadtak rendőrökre. Csak az elmúlt három hónapban mintegy ötvenezer rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe. Emberi jogi szervezetek szerint a mianmari hatóságok felgyújtják a rohingja falvakat, megerőszakolják és meggyilkolják a civileket.

A mianmari kormány ezt tagadja, egyenesen azt állítják, hogy a rohingják maguk gyújtogatnak, és hazudnak az őket ért támadásokról. Ugyanakkor október óta sem a segélyszervezetek, sem a sajtó munkatársai nem tehetik be a lábukat az érintett területre. Sokak számára különösen nagy csalódás, hogy a mianmari kormány élén álló Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí hallgat a rohingják ügyéről.

Egy délkelet-ázsiai jogvédő szervezet, a Fortify Rights vezetője azt mondta: fontos lépés, hogy a kormány elismerte a bántalmazásról készült videó valódiságát, de kérdés, hogy mi lesz a következménye.

Mianmar kormánya az alapvető jogok mellett az állampolgárságot is megtagadja a rohingjáktól, azt állítja róluk, hogy Bangladesből érkezett bevándorlók, noha az egymilliós kisebbség tagjai generációk óta az országban élnek. A 2012-es pogromok idején százakat öltek meg és 125 ezer embert üldöztek el otthonukból.

Korábban azt írtuk: egy rohingja férfi holttestét lefejezve találták meg, miután a sajtónak beszélt az őket ért atrocitásokról. (Los Angeles Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik