Nagyvilág

A kínok kínját élik át a rohingyák

Mintegy 240 ezer gyerek menekült a mianmari Arakán államból a szomszédos Bangladesbe az elmúlt három hétben a rohingja kisebbséggel szembeni erőszak elől - mondta el az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pénteken.

Marixie Mercado, az UNICEF szóvivője szerint az összes, mintegy 391 ezer menekült 60 százaléka gyerek. Közülük körülbelül 36 ezer egyévesnél is fiatalabb.

ercado úgy tudja, hogy 1100 gyerek léphette át a határt felnőtt kísérő nélkül a múlt héten. A szervezet 52 ezerre teszi a várandós vagy szoptató nők számát.

Ahogy azt itt mindenki el fogja mondani, látszólag végtelen a szükség és egyre mélyebb a szenvedés

– hangsúlyozta Mercado egy genfi sajtótájékoztatón.

Fotó: Europress

Chris Lom, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) térségért felelős szóvivője hozzátette: a számok becslések, valójában senki sem vezet nyilvántartást a menekülő rohingjákról.

Az IOM szerint naponta 10-20 ezer muszlim rohingja érkezik Bangladesbe a szomszédos Mianmarból, ahol erőszak, üldöztetés és hátrányos megkülönböztetés jutott nekik osztályrészül. A mianmari hadsereg augusztus 25-én átfogó tisztogatásba kezdett Arakánban a muszlim szélsőségesek támadásaira válaszul.

Mianmari népirtás: százezrek menekülnek a tömegmészárlás elől
Több mint egymillió rohingyának kellett elhagynia Mianmart, miután az etnikai feszültség elmérgesedett és üldözni kezdték őket. A kormányerők falvakat gyújtogatnak, taposóaknákkal rakták tele a határokat, a vallási kisebbségnek pedig egyetlen reménye, hogy valahogy elvergődnek Bangladesig.

Számos jelentés és műholdfelvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingja falvakat égettek fel, de önkényes gyilkosságokról és a menekülő civilek lövetéséről is érkeztek beszámolók

– hívta fel a figyelmet az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein hétfőn.

A buddhista többségű Mianmarban illegális bangladesi bevándorlóknak tekintik a muszlim kisebbség tagjait, akiknek többsége nem rendelkezik mianmari állampolgársággal sem.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik