Nagyvilág

Alabamai bíró: értelmetlen a tanár-diák szex teljes tilalma

Egy 44 éves tanárnő ellen indított ügyben döntött, aki lefeküdt egy 17 és egy 18 éves diákkal.

Egy amerikai bíró szerint alkotmányossági aggályokat vet fel az a törvény, ami teljesen tiltja a tanárok és a 16 évesnél idősebb diákok közötti szexuális kapcsolatot – jelentette a helyi sajtó. Az alabamai Glenn Thompson erre hivatkozva ejtette a vádakat egy 44 éves tanárnő és egy 27 éves tanár ellen, akiknek középiskolás diákokkal folytatott szexuális viszony vádjával kellett bíróság elé állniuk.

A 44 éves Carrie Wittet tavaly márciusban tartoztatták le, és indítottak eljárást ellene. A vád szerint lefeküdt egy diákkal, aki 17 éves volt a kapcsolatuk kezdetén, valamint egy 18 éves fiú diákkal. Mindketten abba a gimnáziumba jártak, ahol ő tanított.

A 27 éves David Solomont szintén 2016 márciusában tartóztatták le, mert lefeküdt egy 17 éves diáklánnyal. A helyettesítő tanárként dolgozó férfi az iskolában ismerkedett meg a lánnyal, akivel azután a Facebookon tartotta a kapcsolatot.

Glenn Thompson bíró mindként ügyet a bűnösség megállapítása nélkül ejtette. Az állam így új eljárást tud indítani a két vádlott ellen. Az államot képviselő megyei ügyész közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, de azt az állam igazságügyi miniszterének hivatala fogja intézni, az alkotmányossági aggályok miatt.

Letartóztattak egy három diákjával is szexelő fiatal tanárnőt
A 25 éves amerikai matektanárt már ki is rúgta iskolája, ami jelentette az eseteket a hatóságoknak.

A bíró érvelése szerint túlságosan tág a törvény, ami tiltja a tanárok és a diákok közötti szexuális kapcsolatot. A jogszabály értelmében egy tanár még akkor sem feküdhet le egy diákkal, ha a fiatal már elérte a beleegyezési korhatárt (ami Alabamában 16 év), és beleegyezését adja. A törvény ugyanis abból indul ki, hogy a tanárnak hatalma van a diák felett, és a tanuló emiatt nem tud önálló döntést hozni.

Witt ügyvédje egy áprilisi meghallgatáson azzal érvelt, hogy a tanárnőnek nem volt közvetlen hatalma az iskolában a két diák felett. Robert Tuten a bíróságon kijelentette: a jogszabály annyira tág, hogy egy iskola gondnoka nem feküdhet le egy másik iskolába járó, és 16. életévét betöltött tanulóval sem.

Szexuális támadással vádolják a diákjával szexelő tanárnőt
A középiskolában tanító 27 éves amerikai nő az autójában létesített szexuális kapcsolatot a fiúval.

A bíró a múlt hét csütörtökön hozott ítéletében aggályosnak találta, hogy a törvény elveszi a jogi lehetőséget a tanároktól, hogy bizonyítsák: szexuális partnerük önként és törvényesen beleegyezését adta a kapcsolatba. A törvény értelmében akár 20 évig tartó börtönbüntetéssel is sújthatók a bűnösnek nyilvánított tanárok, akik nevét kötelezően regisztrálni kell a pedofil ragadozók kiszűrésére létrehozott szexuális bűnözők listájára.

A bíró szerint ilyen ügyekben az ügyészeknek bizonyítaniuk kéne, hogy a tanár a pozícióját kihasználva kényszerítette szexuális együttlétre a diákot. Ugyanis szerinte egyértelmű, hogy nem minden diák és tanár esetében áll fent az alá- és fölérendeltségi viszony.

Mosolyogva pózolt letartóztatásakor a diákját megrontó tanárnő
Az anatómiát oktató texasi nőnek egy 17 éves fiúval volt szexuális kapcsolata.

Ugyanakkor a bíró az ítéletében felhívta a figyelmet arra, hogy bár alkotmányossági okokból ejtette a vádlottak ellen indított pert, azzal nem döntött bűnösségükről vagy ártatlanságukról. És egyben arra figyelmeztette a hasonló helyzetbe lévő embereket, hogy ne vessék bele magukat a büntetlenség tudatában olyan cselekedetekbe, amik könnyen lehet, hogy bűncselekménynek számítanak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik