Nagyvilág

Az ENSZ szakértői is a civil törvény visszavonását sürgetik

Az ENSZ két szakértője a civiltörvény visszavonására sürgeti a magyar kormányt.  Közleményükben azt írják, ha a beiktatják a törvényt, az súlyosan korlátozza a szólásszabadsághoz és a békés gyülekezéshez és egyesüléshez való jogot Magyarországon.

A szakértők szerint a már meglévő jogszabályok biztosítják a civil szervezetek pénzügyi átláthatóságát, a civiltörvény pedig csak diszkriminálná, delegitimalizálná és megbélyegezné azokat a szervezeteket, amiket részben vagy egészben külföldről finanszíroznak. Hozzáteszik, hogy a törvény hatással lenne az NGO-k által végzett munkára és az emberi jogok megsértésére is.

Ha elfogadásra kerülne, a törvény nemcsak a békés nézeteltérések kifejezése, hanem a nem kormányzati szervezetek és az egyéni emberi jogi jogvédők törvényes munkája is hatással lesz a kormányzásra és az emberi jogok megsértésére” – mondták.

Az ENSZ szakértői szerint Orbán és más magas rangú kormányzati tisztviselők bizonyos nyilvános megjegyzései a civilek tevékenységeiről komoly aggályokat vetnek fel a kormány demokratikus társadalom szabadsága iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

Ezért sürgetik a kormányt, hogy vonja vissza a törvényt, és biztosítsa a megfelelő környezetet a civil társadalom szereplőinek.

A törvény regisztrációra kötelezné azokat a magyar civil szervezeteket a kormány, amik évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről. A törvény szerint azok a magyar civil szervezeteket, amik évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik