Nagyvilág

Nem emelnek vádat a három betörőt agyonlövő fiatal ellen

Jogos önvédelemként értékelték az esetet az oklahomai hatóságok.

A helyi hatóságok nem emelnek vádat az ellene a 23 éves amerikai férfi ellen, aki agyonlőtt három, a házába betört kamaszkorú fiatalt az oklahomai Broken Arrow városában – jelentette a helyi sajtó. „Zachary Peters jogosan cselekedett, amikor halálos erőt alkalmazott otthona védelmében” – közölte Jack Thorpe. Az ügyész az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette: „Egyértelmű volt, hogy teljesen a törvényeknek megfelelően cselekedett, amikor halálos erőt használt”.

Az ügyészség döntését támogatta a helyi seriff is. „Támogatjuk az állampolgáraink jogát a fegyvertartásra, és otthonaik megvédésére”, és ebben az esetben pontosan ez történt – jelentette ki Chris Elliot megyei seriff. Oklahoma egyike annak a 24 amerikai államnak, ahol a törvények lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy lelőjék a testi épségüket veszélyeztető embereket.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a 23 éves férfi egy AR-15 gépkarabéllyal lőtte agyon a házba március 27-ére virradó éjszaka betörő fiatalokat. Az első hírek még arról szóltak, hogy Peters és az apja volt az épületben az eset idején, de azóta kiderült, hogy egyedül volt otthon, amikor a fekete ruhába öltözött, maszkot és kesztyűt viselő fiatalok egy hátsó üvegajtón át betörtek a házba.

A betörés zajaira azonban felébredt a 23 éves férfi, aki ekkor felkapta AR-15 típusú gépkarabélyát, és a fegyverrel a kezében odament a hátsó ajtóhoz, ahol szembetalálta magát a maszkos betörőkkel. „Volt egy kis szóváltás, majd lövések történtek” – mondta el a Fox25-nek Nick Mahoney seriff-helyettes. Aminek az lett a vége, hogy mindhárom fiatal meghalt.

A beszámolók szerint ketten a házon belül, a konyhában vesztették életüket, míg harmadik társuk sebesülten kiszaladt a házból, és a kocsibejárón halt meg. A hatóságok akkor még nem hozták nyilvánosságra a nevüket, de később már azonosították őket: a 19 éves Maxwell Cook,  a 17 éves Jacob Redfern és a 16 éves Jakob Woodruff.

A hatóságok már pár órával a fiatalok halála után őrizetbe vette a betörők sofőrjét, a 21 éves Elizabeth Marie Rodriguezt, aki a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint rávette a fiúkat a betörésre. A nő ellen hétfőn háromrendbeli emberölés vádjával indítottak eljárást, miután a helyi törvények ezt lehetővé teszik.

Chris Elliot közlése szerint a három fiatal a halálukkal végződő betörés napján már korábban is betört a házba: alkoholt és elektromos eszközöket vittek el a garázsból. És Rodriguez volt az, aki rábeszélte őket arra, hogy magát a házat is törjék fel, mert tudta, ott értékes holmik vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik