Nagyvilág

Trump mondatta le az oroszokkal haverkodó tanácsadóját

Nem volt itt szó semmiféle illegális cselekedetről, csak a bizalom erodálódott. Trump kérte meg tanácsadóját, hogy álljon fel az oroszokkal folytatott beszélgetései miatt.

Annyira erodálódott a Donald Trump és Michael Flynn, az elnök nemrég lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója közötti viszony, hogy Flynnek mennie kellett – derült ki a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján, amit Sean Spicer fehérházi szóvivő tartott. Maga Trump szerette volna a lemondását, miután kiderült, hogy az Obama-kormány utolsó napjaiban telefonon egyeztetgetett a washingtoni orosz nagykövettel az orosz szankciókról.

Hogy ez miért nagyon kínos mindenkinek, arról korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

“Ez nem jogi ügy, ez bizalmi ügy” – mondta Spicer, aki az újságírói kérdések idején is többször elmondta, semmi törvénytelent nem tett Flynn, aki mindig is derekasan szolgálta a hazáját. Kellyanne Conway mondta korábban az NBC-n Flynnről, hogy

Tudja, hogy egy villámhárítóvá vált, ezért hozta meg ezt a döntést – fogalmazott Spicer.

Spicer egyébként szokatlanul keményen beszélt Moszkva akcióiról is: szerinte az elnök kemény lesz az oroszokkal, a Krím megszállását sem engedi el nekik, valamint elítélik a kelet-ukrajnai orosz agressziót. Persze vannak közös pontok Putyinékkal, ilyen az ISIS elleni harc is.

Spicer szerint egy nagyon nagy félelem most az amerikai kormányzatban, hogy a hírszerzésből és magas szintekről is nagyon sok információt is kiszivárogtatnak, “ez aláássa a nemzetbiztonságot” szerinte. Ennek ellenére ez egy “elszigetelt eset”. Ami még érdekes, hogy kiderült, Trump már január 26-án tudott Flynn tetteiről, mégis hosszas, az elnök által napról napra követett vizsgálat kellett ahhoz, hogy távozásra bírják őt.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik