Nagyvilág

Nehogy már a török nyúl vigye az uniós puskát

Semmilyen különbség nincsen a holland liberális politikusok és a “fasiszta, szélsőjobboldali” Geert Wilders között – közölte a hollandokkal szájkarate-háborúba álló Törökország csütörtökön. A törökök arra reagáltak, hogy Mark Rutte mérsékelt jobbos pártja nyerte a holland választásokat.

Rutte pedig az utóbbi napokban sokat keménykedett a törökökkel, mert mentek volna a török miniszterek az elnöki renszer ügyében tartandó népszavazás miatt kampányolni. A hollandok azonban – a németekhez és osztrákokhoz hasonlóan – beintettek Recep Tayyip Erdogannak, aki a török alkotmánymódosítással csak még jobban diktatúrává szélesítené azt, ami most Törökországban van.

A nyugat-európai államok amúgy a közrenddel indokolták, miért nem engednék be a török kampányoló politikusokat.

Hollandiában odáig fajult a dolog, hogy a helyi törökök zavargásokat is kezdtek Rotterdamban és Amszterdamban, a rendőrök leverték ezeket. Mindezek után kezdett habzó szájjal nácizni a török kormány, élén Erdogannal, az államfővel. Az EU nevében Antonio Tajani, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker, szóval az unió vezetői egyenként felszólaltak a törökök mondandója ellen.

Tajani azt mondta, Hollandia épp szavaz, és nem szabadna egy voksoló államot megtámadni. Az EU különben is több közös piacnál és egységes devizánál – mondta, majd a római szerződés 60. évfordulójára térve fényezte a szövetséget.

Tusk közölte, Hollandia is Európa része, és azért sem kéne lenácizni, mert Rotterdamot épp a nácik rombolták porig a világháborúban. A városnak ráadásul most marokkói polgármestere van. Aki meg fasizmust lát Rotterdamban, az teljesen elszakadt a valóságtól. Így zárta mondandóját:

Igen, európaiak vagyunk és büszkék vagyunk rá.

Jean-Claude Juncker is visszautasította és elfogadhatatlannak tartotta a náci párhuzamot. Juncker arról mesélt, hogy hazáját, Luxemburgot is megszállta a náci Németország, az emberek szenvedtek, az ő apját kényszerrel besorozták a német hadseregbe. Szóval nem tartható a náci összehasonlítás. Nehogy már a nyúl vigye a puskát alapon azzal zárta Juncker a mondandóját, hogy nem az EU akar Törökországhoz csatlakozni, hanem Törökország az unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik