Nagyvilág

Fasisztázást kapott a török kormánytól a diadalmaskodó Rutte

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a szavazatok 21 százalékát megszerezve győzött a hollandiai parlamenti választásokon, és messze megelőzte Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját (PVV), amely 13 százalékot kapott.

A hollandiai választások hírét az Independent cikke szerint Törökország is kommentálta: álláspontjuk szerint

semmilyen különbség nincsen a holland liberális politikusok és a “fasiszta, szélsőjobboldali” Geert Wilders között.

Nem ez az első eset, hogy a török kormányzat a fasiszta-szóval illeti a holland liberálisokat. Nemrégiben Erdogan elnök kijelentette:

Ezek náci maradványok, fasiszták.

A kemény szavak azután hangzottak el, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton azt közölte, hogy Hollandia szerint Törökország nem tartja tiszteletben a gyülekezéssel kapcsolatos hollandiai szabályokat. A feszültség akkor robbant ki, mikor Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott. A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt. Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester korábban megtagadta az engedélyt a minisztertől, hogy felszólaljon a Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit jelentősen kibővítő, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás rotterdami kampányrendezvényén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik