Nagyvilág

Norvégia legyőzte Breiviket, a tömeggyilkost

A 77 embert meggyilkoló szélsőséges a fogvatartása körülményei miatt indított pert, amit első fokon megnyert, de másodfokon elvesztett. Nem adja fel így sem.

Vereséget szenvedett a másodfokú bíróságon Anders Behring Breivik, a norvégiai robbantást és tömeggyilkosságot elkövetett férfi, aki fogvatartása körülményei miatt perelte be a norvég államot – írja a Reuters.

Breiviket egy három helyiségből álló cellában tartják fogva, bár teljesen elszigetelten a többi fogolytól. A tömeggyilkos körülményei a másodfokon eljáró fellebbviteli bíróság szerint nem merítik ki az embertelen fogvatartás körülményeit. A bíróság egyik fő érve a norvég állam mellett az volt,

hogy a rabra veszélyt jelenthet a többi fogoly és ő is rájuk.

Még tavaly egy oslói elsőfokú bíróság határozott úgy, hogy Breiviket az Európai Emberi Jogok Nyilatkozatába ütköző módon tartják fogva, kiemelték a rendszeres alapos motozását is. Az áldozatok hozzátartozói az elsőfokú ítéleten felháborodtak, mondván az említett nyilatkozat úgy kezdődik, hogy “mindenki élethez való jogát védenie kell a jognak”, és nonszensz, hogy ezt épp egy tömeggyilkosra alkalmazzák most. Az egyik támogató csoport egy tagja így fogalmazott most:

Nagyon megkönnyebbültünk. Remélem, nem hallunk többé erről a terroristáról sok-sok évig.

Az elítélt ügyvédje, Oeystein Storrvik meglepetten nyilatkozott és közölte, a norvég legfelsőbb bírósághoz fordulnak. Ha ott is elbukik az ügyük, az Európai Emberi Jogi Bíróságig mennek. Azonban a legfelsőbb bíróságnak hasonló a szerepe, mint a jogegységi határozatokat, kvázi jogértelmezést végző magyar Kúriának, szóval könnyen lehet, hogy visszadobják Breivikék fellebbezését.

Szélsőjobbos trauma

Breivik 2011 júliusában előbb bombát robbantott Oslo kormányzati negyedében, ami nyolc emberéletet követelt. Kihasználva az eluralkodó káoszt, egy kilométerekkel arrébb lévő tóhoz hajtott, ahol Utöya szigetére ment csónakkal. Itt, a norvág Munkáspárt ifjúsági táborában aztán lőfegyverekkel vérengzésbe kezdett. 69 embert, többségében tiniket gyilkolt meg, majd elfogták a késve kiérkező rendőri erők.

A férfit a pere végén jogerősen 21 év börtönre ítélték, ami tetszőlegesen meghosszabbítható a norvég jog szerint. A börtönévei viszont az elszigeteltségen kívül nem telnek annyira cudarul: tévézhet, kondizhat, számítógépezhet, bár az internethez nincs hozzáférése, hogy ne terjessze náci eszméit. Breivik mindenesetre a hideg kávéra és a kínzásnál is rosszabb ételekre panaszkodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik