Nagyvilág

Újra bíróság előtt a tömeggyilkos Breivik

A kormány fellebbezett, miután korábban azt mondta a bíróság, hogy megsértették a terrorista alapvető jogait.

Kedden ismét bíróság elé állítják Anders Behring Breiviket, miután a norvég állam fellebbezett abban az ügyben, melyben a bíróság kimondta: a tömeggyilkos alapvető jogait sértették meg azzal, hogy magánzárkába zárták, rendszeresen levetkőztetik és megmotozzák, és fogva tartása elején gyakran meg is bilincselték.

Az oslói kerületi bíróság tavaly áprilisban kimondta, hogy az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték a demokratikus társadalmakban, és ez még a gyilkosokra és terroristákra is vonatkozik. Annak ugyanakkor nem adtak helyt, amikor Breivik azzal érvelt, hogy a magánélethez való jogát sérti, hogy nem tarthat kapcsolatot más szélsőségesekkel.

Breiviket 2012-ben 21 év börtönre ítélték, ami addig meghosszabbítható, amíg úgy ítélik meg, hogy veszélyes a társadalomra. Jogi szakértők szerint ez azt jelenti, hogy élete végéig rács mögött maradhat.

A tömeggyilkos egy három helyiségből álló cellában él, ahol tévét nézhet, videojátékokkal játszhat és testedzést is végezhet. Kifogásolta ugyanakkor a számára biztosított étel minőségét és azt, hogy műanyag eszközökkel kell ennie, illetve nem kommunikálhat a szimpatizánsaival. Az állam természetesen elutasította ezeket a panaszokat, és közölte: Breiviket az által elkövetett bűncselekmény ellenére humánusan kezelik, és biztonsági oka van annak, hogy másoktól elkülönítve tartják. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik