Nagyvilág

Breivik azt állítja, radikalizálódott az elszigetelése miatt

Az elmeorvos szerint a tömeggyilkos csak taktikázik.

Tovább zajlik Anders Behring Breivik pere – a tömeggyilkos azért pereli a norvég államot, mert szerinte sérti az emberi jogait, hogy magánzárkában tartják, és a körülményekre is panaszkodik. Breivik akár egész életére börtönben maradhat, miután 2011-ben lemészárolt 77 embert, jórészt fiatalokat.

A másodfokon zajló perben a tömeggyilkos azt állította: elszigetelése „kárt okozott” neki, és „még erősebb radikalizálódás lett a következménye”. Azt állítja, úgy érzi, mintha buborékban lenne, és a személyes kapcsolatok hiányára panaszkodott annak ellenére, hogy engedélyezték, hogy családtagjai és barátai látogassák. Ezzel csak egyszer élt – tavaly az édesanyját fogadta, mielőtt meghalt volna.

A legfőbb kifogása azonban az, hogy nem tarthat kapcsolatot eszmetársaival, és a levelezését is cenzúrázzák. Ulrik Fredrik Malt elmekórtani professzor ugyanakkor azt mondta: a tömeggyilkos csak taktikázik, így akarja elérni, hogy elismerjék a szenvedését, és ezzel az indokkal engedélyezzék a kapcsolattartását a szimpatizánsaival.

A Skienben folyó bírósági eljárás január 18-ig tart, és várhatóan februárban hoznak ítéletet. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik