Nagyvilág

Putyin a nők ellen szervezi maga köré a nőket

Csütörtökön érkezik Magyarországra Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, és félő, hogy olyan kínos jeleneteknek lehetünk majd szemtanúi, melyeket gyakran láthatunk Orbán Viktor előadásában is. Ez a vidéki polgármesterek és vőfélyek stílusában véghezvitt kézcsók, illetve virágcsokor-átadás. Az persze valószínűtlen, hogy túl sok pozícióban lévő nővel kerül majd kapcsolatba az orosz elnök, mert nálunk nem nagyon van ilyen.

Putyin azonban sokkal magasabb szinten műveli a nők lealacsonyítását.

És itt még nem is a nőkkel kapcsolatos megjegyzéseire kell gondolni, pedig abban is gazdag a felhozatal.

Nem a gyengeség egy nő legrosszabb tulajdonsága

A nők jogaiért rendszeresen protestáló, feminista Pussy Riot tagjai 2012-ben a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban maszkot viselve, gitárokkal “imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Putyint – a zenekar mindhárom tagját két év börtönbüntetésre ítélték. Az eset óriási nemzetközi tiltakozást váltott ki, de az orosz elnöknek csupán annyi volt a hozzáfűznivalója, hogy:

Ha nem szegték volna meg a törvényt, már otthon lehetnének és csinálhatnák a házimunkát.

2014-ben Hillary Clinton Hitlerhez hasonlította az orosz elnököt, mire Putyin így válaszolt:

Jobb a nőkkel nem vitatkozni. Ha valaki átlép bizonyos határokat, az nem azért van, mert erős, hanem azért, mert gyenge. De talán a gyengeség nem egy nő legrosszabb tulajdonsága.

Ezek nagy sajtóvisszhangot kiváltó megnyilatkozások voltak, pedig Putyin már jóval korábban mondott sokkal súlyosabban nőgyűlölő dolgokat.

2006-ban egy újságíró hallotta meg, hogy miről beszél Izrael korábbi miniszterének, Ehud Olmertnek az ország akkori elnökéről, Moshe Katsavról. Katsavot akkoriban azzal vádolták, hogy szexuálisan zaklatta és megerőszakolta női beosztottjait. “Üdvözlöm az elnök urat” – mondta Putyin Olmertnek.

Milyen nagyszerű férfi vált belőle! Megerőszakolt tíz nőt – erre sosem számítottam volna tőle. Mindannyiunkat meglepett, mindannyian irigyek vagyunk rá.

A Kreml szóvivője később elismerte,  valóban elhangzottak Putyin szájából ezek a szavak, de állította, bizonyára csak viccelt, csak ez a fordítás során elveszett a mondatokból.

Azért engedi a nőket a hatalom közelébe, hogy lealacsonyítsa őket

PutyinOrbán Viktorral ellentétben – egyáltalán nem ódzkodik attól, hogy nők magas pozícióba kerüljenek, sőt, tudatosan tölti fel minél több nővel az alsó- és a felsőházat. A föderációs tanácsban 2016-ra 17,1 százalékos lett a nők aránya, ami a fejlett országokhoz képest még mindig alacsony szám, de ahhoz képest, hogy Jelcin elnöksége idején, 1993-ban ez a szám még csak 5,2 százalék volt, komoly lépésnek tekinthető.

Csak éppen nem arról van szó, hogy az orosz vezetés hirtelen feminista lett.

Natalja Poklonskaja, a Duma tagja Fotó: Alexei Druzhinin\TASS via Getty Images
Natalja Poklonskaja, a Duma tagja
Fotó: Alexei Druzhinin\TASS via Getty Images

A valóság az, hogy Putyin olyannyira semmibe veszi a nők jogait, hogy az orosz parlament január 15-én elsöprő többséggel szavazta meg a családon belüli erőszak büntethetőségének enyhítését.

A nőket nem azért vonják be ilyen számban a politikába, mert egyenlőnek tartják őket a férfiakkal, hanem hogy az orosz rezsim céljait szolgálják. Mint a Washington Post egy roppant érdekes tanulmányt elemző cikkében rámutat, az elmúlt két választás során sok olyan nő került be a parlamentbe, akik csupán arra vannak, hogy a nőket úgy mutassák be, mint akiknek a férfiak szórakoztatása a dolguk, és akik remélhetőleg minél több szavazót vonzanak be. A showgirlöknek nevezett képviselők között egykori Playboy-modell is van.

Róluk később a Dumában szinte kivétel nélkül csak olyan képek készül, melyeken

férfiak csókolgatják a kezüket, vagy éppen rúzsozzák magukat, esetleg egyszerűen csak buta fejet vágnak.

Поздравляем с Днём Рождения Президента России! 🇷🇺 #нашароссия #нашастрана #нашпрезидент

Alina Kabaeva | ФАН-АККАУНТ | (@alinakabaeva.official) által közzétett fénykép, 2016. Okt 7., 12:16 PDT


A nők egy másik, elitebb csoportjának komolyabb feladatot szántak: nekik kell elhitetniük az emberekkel, hogy a kormány nem korrupt. Ugyanis az emberek többsége úgy véli, a nők kevésbé megvesztegethetőek.

A Duma leghíresebb showgirlje

Sokan úgy vélik, Natalja Poklonszkaja a politikai lingóban showgirlöknek nevezett női politikusok koronázatlan királynője. Az ukrán származású politikus akkor került a figyelem középpontjába, amikor japán kommentelők felfigyeltek rá, és szinte azonnal elárasztották mangásított (a japán rajzfilmek stílusát követő) portréival az internetet. Az instant tárgyiasított Poklonszkaja azután lett krími főügyész, hogy négy férfi is visszautasította a pozíciót, nem mellesleg akkor, amikor a Krím frissen függetlenné, majd gyorsan Oroszország részévé vált.

De ha valaki rákeres a nevére, nem ezt az információt fogja kapni, hanem szinte csak olyan találatokat, melyek a külsejéről szólnak, sőt, úgy vonult be a köztudatba, hogy ő a szexi krími főügyész.

Egyébként már nem az, 2016 szeptemberében lemondott. Azóta a Duma tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik