Nagyvilág

Két év börtönt kaptak a puncilázadók

pussy (pussy)
pussy (pussy)

Garázdaság vétkében bűnösnek találta egy moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját.

Két év börtönbüntetésre ítélte pénteken a moszkvai bíróság a Pussy Riot orosz punkegyüttes mindhárom tagját. Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics a vád szerint “vallási gyűlölet által motivált garázdaságot” követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban idén februárban maszkot viselve, gitárokkal “imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.

Az ügyészség augusztus hetedikén három év börtönbüntetés kiszabását kérte. A bíróság ezt egy évvel enyhítette. A bíró indoklásában kifejtette, hogy a perbe fogottak személyiségzavarral küszködnek, ugyanakkor teljes mértékben tisztában voltak tettük sértő voltával és annak következményeivel. Mélyen megsértették a pravoszláv hívőket.

Az ítélet ellen – amelyet a Pussy Riot perbe fogott tagjai nyugodtan, mosolyogva, míg a tárgyalóteremben lévő szimpatizánsaik füttyel és “szégyen” bekiabálásokkal fogadtak – a három fiatal nő ügyvédei fellebbezést nyújtanak be. Kegyelmet azonban nem kérnek – jelentette be Nyikolaj Polozov ügyvéd.

Mihail Fedotov, az államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke szerint a büntetést enyhíteni fogják. A szakember, több más neves jogvédővel és ellenzéki politikussal együtt korábban nem egyszer szót emelt a feminista punkegyüttes mellett, túl szigorúnak tartva az ellenük lefolytatott bűnügyi eljárást és vizsgálati fogságban tartásukat.

Az orosz ortodox egyház a kezdettől fogva szigorú büntetést kért a botrányt kiváltó punkegyüttes tagjaira. Az Egységes Oroszország párt szerint a Pussy Riot tagjai elleni ítélet komoly figyelmeztetés a provokációk szervezői számára.

A nagy bel- és külföldi visszahngot kapott ügyre irányuló figyelem miatt bíróság épületének őrzését már délelőtt megerősítették. A bírónőt, Marina Szirovát rendőrségi védelem alá helyezték az őt ért fenyegetések miatt. Az ítélethirdetés előtt a bíróságnál az együttes ellen és mellett is tüntettek. A tüntetők közül többen színes maszkot viseltek, a plakátokon Szabadságot a Pussy Riotnak felirat volt látható.A nap folyamán Moszkva több köztéri szobrára, így Mihail Lomonoszov, a nagy tudós szobrára és a Belorusz pályaudvar partizánjaira is került ezekből aPussy Riot tagjai által a székesegyházban viselt maszkokból

Többeket lefogtak az engedély nélkülinek minősített tiltakozó akció miatt. Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot az elsők között állították elő. Szemtanúk szerint több rabszállító is elhajtott.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodavezetője szerint még a Hodorkovszkij-ügyet is felülmúlta az orosz társadalom reagálása a mostani  eljárásra. Az ítélethirdetést élőben közvetítette a független Dozsgy internetes televízió. Számos hírportál, hírügynökség folyamatosan tudósított, az állami Rosszija 24 hírtelevízió viszont csak a tárgyalás kezdetéről számolt be.

Femen-aktivisták ledöntöttek egy feszületet Kijev belvárosában

A kijevi rendőrség garázdaság miatt eljárást indított a Femen ukrán feminista szervezet aktivistái ellen, mert ledöntöttek egy feszületet pénteken az ukrán főváros központjában. Az extrém tiltakozóakciókról ismertté vált szervezet tagjai úgy fejezték ki támogatásukat az orosz punkzenekar iránt, hogy elfűrészelték a kijevi főtérnél álló, 2004-ben emelt feszületet.

Az elmúlt hetekben az egész világon tartottak tüntetéseket a zenekar támogatására, és sok világhíres zenész is felkarolta ügyüket. Budapesten péntek délután öt órakor lesz egy „rövid tiltakozó flash mob a Pussy Riot szabadon engedéséért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik