Nagyvilág

Rasszizmusvád miatt magyarázkodott a kölni rendőrfőnök

Azt mondta, nem az ősz hajú idős férfiakat, és nem is a fiatal szőke nőket kellett megállítaniuk.

A kölni rendőrfőnök visszautasította azokat a kritikákat, amelyek azért érték a rendőrséget, mert rassz alapján igazoltatták az embereket szilveszterkor. Egy rendőrségi szóvivő a CNN-nel azt közölte: 650, főleg arab kinézetű embert állítottak meg a kölni főpályaudvaron, akik közül hatot letartóztattak.

Jürgen Mathies, a kölni rendőrség első embere elismerte, hogy elsősorban azokat ellenőrizték, akik észak-afrikainak tűntek, de megvédte ezeket az intézkedéseket.

A múlt szilveszteri tapasztalatok azt mutatták, hogy igazoltatnunk kell ezeket az embereket, akik nem ősz hajú idősebb férfiak, és nem is szőke fiatal nők

– jelentette ki.

Nem ez volt egyébként az egyetlen dolog, ami kivágta a biztosítékot. A kölni rendőrség egy Twitter-bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy több száz „nafrit” igazoltattak a főpályaudvarnál. A „nafri” az észak-afrikaiakra használt jelző, amit sokan pejoratívnak tartanak. Mathies azt mondta:

Ezt a szót nagyon szerencsétlenül használtuk. Ez jelen van a rendőrség belső kommunikációjában és a sajtóban is, de még egyszer, nagyon szerencsétlen, hogy ezt a szót ebben a helyzetben használtuk. Nagyon sajnálom, és nem tudom visszacsinálni.

A kölni polgármester szóvivője egyébként sikeresnek ítélte a szilveszteri biztonsági intézkedéseket. A korábbi hírek szerint két szexuális bűncselekményt így sem sikerült megakadályozni. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik