Nagyvilág

Több száz embert vettek őrizetbe Kölnben

A szigorú biztonsági intézkedések dacára ismét voltak szexuális bűncselekmények.

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló szilveszteri rendezvényekhez kapcsolódóan több száz embert vettek őrizetbe Kölnben. A rendőrség szerint az őrizetbe vettek többsége észak-afrikai származású volt, és történt több, nők ellen elkövetett szexuális támadás is.

Kölnben 1800 rendőr, 350 közterület-felügyelő és egy magán biztonsági cég 250 munkatársa ügyelt a rendre, hogy elkerüljék az egy évvel ezelőtti eseményeket, amikor szemtanúk szerint észak-afrikai, illetve arab kinézetű emberek nők ellen több száz szexuális támadást követtek el, és sokat közülük kiraboltak.

Az észak-rajna-vesztfáliai város hatóságai ezúttal rendkívüli ellenőrzésekkel igyekeztek elejét venni az egy évvel ezelőtti események megismétlődésének. A dpa német hírügynökség szerint a kölni főpályaudvarnál több száz, gyanúsnak vélt férfit őrizetbe vettek, többségükben észak-afrikaiakat. Hivatalos közlés szerint ellenőrizték – illetve ellenőrzik – személyazonosságukat, továbbá tartózkodási papírjaikat. Egy másik kölni pályaudvarnál hasonló célból mintegy 300 embert szállítottak le a vonatról.

Vasárnap reggel a rendőrség két szexuális bűncselekményről számolt be, mindkét esetben nőket zaklattak. Egy gyanúsítottat őrizetbe vettek, több embert köröznek. Húsz szexuális zaklatásról érkezett bejelentés más észak-rajna-vesztfáliai városokból is. Jürgen Mathias, a kölni rendőrség vezetője vasárnap reggeli nyilatkozatában a rendkívüli biztonsági intézkedéseket szükségesnek és helyénvalónak nevezte. Utalt arra, hogy a szilveszter éjszakai “hatósági mérleg” későbbre várható.

Berlinben a központot átszelő Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapu és a Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop közötti két kilométeres szakaszán 22. alkalommal rendeztek évbúcsúztatót. Több százezren vettek részt a rendezvényen, incidens nem történt. A német fővárásban a karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerénylet miatt minden eddiginél szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik