Nagyvilág

Egyetlen golyóval végeztek a berlini terrortámadás gyanúsítottjával

Tűzpárbajban lelőtték a berlini merénylet feltételezett elkövetőjét Milánóban. Az olasz belügyminiszter már meg is erősítette a hírt, ujjlenyomatok alapján azonosították be. Egyetlen golyóval végezett vele egy olyan rendőr, aki 9 hónapja szolgált. Először több helyen azt írták, hogy Anis Amir a tüzeléskor azt kiabálta a rendőröknek, hogy Allah Akbar, a BBC római tudósítója szerint viszont azt mondta: rohadék zsaruk.

A német szövetségi legfőbb ügyész közben bejelentette: kétséget kizáróan megállapították, hogy a hétfői berlini kamionos merénylet feltételezett elkövetőjét, Anis Amrit lőtték le pénteken az olaszországi Milánóban.


Rutinellenőrzés volt, a járőrök igazoltatták volna. Erre Anis Amri először odaadta okmányait, majd előrántotta a fegyverét és vállon lőtte az egyik rendőrt. Ekkor nyitottak rá tüzet, írja a milanocorriere. Egyébként a rendőrök még nem tudták ki az, aki társukra lőtt. A rendőr sebesülése nem súlyos, egy monzai kórházban ápolják. Ez a mellény mentette meg a rendőr életét:

Amri éjjel vonattal érkezett Milánóba, jegyét hátizsákjában találták meg, Franciaországon keresztül érkezett. Chambéryből vonattal ment Torinóba, aztán pedig Milánó felé. Pénteken, hajnali 3 körül szállt le a főpályaudvaron, majd átgyalogolhatott Sesto San Giovanniba.

A német szövetségi ügyészség egyelőre annyit közölt, hogy felvették a kapcsolatot az olasz hatóságokkal.

 

Hétfő este egy eddig ismeretlen személy (vagy személyek) egy lengyel teherautóval a tömegbe hajtott a berlini Kaiser Wilhelm Emléktemplom melletti karácsonyi vásárban. Összesen 12-en haltak meg, 14 ember súlyosan megsérült. A támadásnak magyar sérültje is van.

Már napok óta egy tunéziai férfit kerestek.

Első körben egy pakisztáni férfit gyanúsítottak, azonban hamar kiderült, hogy nem ő a tettes.Anis A. 1992-ben született Tunéziában, Tataouine városában. 

Már a családja is azt kérte, adja fel magát:

A család szerint évekkel ezelőtt hagyta el a fiú Tunéziát, és a Facebookon meg telefonon tartotta a kapcsolatot testvéreivel. A hétfői támadás óta azonban nem jelentkezett. Anis Amri a 2011-es tunéziai forradalom után lépett le, egy ideig Olaszországban élt, itt viszont részt vett egy iskolai gyújtogatásban, ezért börtönbe csukták.

Bátyja, Abdelkader szerint a rácsok mögött radikalizálódhatott a férfi.

Amri az olaszországi történések után 2015 júliusában érkezett Németországba, ahol menedékkérelemért folyamodott. Elutasították, de nem tudták bizonyítani tunéziai állampolgárságát, ezért kitoloncolni sem sikerült. Németországban emiatt sokan dühösek a hatóságokra, pláne, hogy kiderült, egy korábbi szervezkedésért már elkapták a rendőrök Amrit, de elengedték. A férfi az USA-ba se repülhetett volna, mivel a neten nagyon kutakodott bombakészítési receptek után, ezt pedig kiszúrta az amerikai hírszerzés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik