Belföld

Merkelt hibáztatják Európa populistái a berlini merényletért

Volt, aki egyenesen azt mondta: a német kancellár akár maga is vezethette volna a teherautót.

Európa-szerte a német bevándorláspolitika hibáztatására használják fel a hétfői berlini merényletet a populista politikai erők. A brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője, Nigel Farage azt mondta, nem volt meglepő a 12 halálos áldozattal járó terrortámadás. „Merkel a közvetlen okozója egy sor társadalmi és terrorizmussal kapcsolatos problémának Németországban, itt az ideje, hogy szembenézzünk az igazsággal” – fogalmazott.

Arron Banks üzletember, a UKIP bőkezű támogatója Twitter-oldalán egyenesen azt írta: Angela Merkel akár maga is vezethette volna a teherautót.

A holland Szabadságpárt vezére, Geert Wilders egy fotómontázst tett közzé, amely a német kancellárt véresen ábrázolja. Azt is közölte, hogy Merkel, Mark Rutte holland miniszterelnök és más „gyáva” vezetők a nyitott határok politikájával iszlamista terrort és menekültáradatot szabadított Európára.

Robert Fico szlovák miniszterelnök még kedden azt mondta, a berlini támadás az utolsó csepp volt a pohárban az európai menekültválságot tekintve.

Az iszlám- és menekültellenes német AfD párt egyik vezetője, Frauke Petry nyilatkozatában közölte: „Németország többé nem biztonságos. A kancellár felelőssége lenne, hogy ezt kimondja, de mivel ő nem teszi meg, megteszem én”.

Az osztrák Szabadságpárt tartózkodott attól, hogy Merkel politikája és a merénylet között párhuzamot vonjon, és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője sem tette ezt meg. A Nemzeti Front egyik alelnöke, Florian Philippot ugyanakkor arról beszélt, hogy az Iszlám Állam harcosai a menedékkérők közt szivárogtak Európába, és felelőtlennek nevezte a nyitott kapuk politikáját.

Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő kedden ugyancsak arról beszélt, hogy „az elmúlt másfél évben Európa biztonsági helyzete drasztikusan romlott, aminek az elsődleges oka az illegális és ellenőrizetlen migráció”.

Matthew Goodwin, a Chatham House elemzője szerint a berlinihez hasonló támadások lehetőséget adnak a radikális jobboldal számára, hogy összekössék a menekültválságot a biztonság kérdésével, a hagyományos elit- és bevándorlásellenes kampányüzeneteik mellett. (AFP, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik