Nagyvilág

ENSZ: menekülő civileket gyilkolnak a kormányerők Aleppóban

Attól tartanak, hogy több ezren válnak véres megtorlás áldozatává.

Civileket gyilkolnak a szíriai kormányerők és a velük szövetséges iraki milíciák a felkelőktől visszafoglalt Kelet-Aleppóban – tudatta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője. Rupert Colville elmondta:

az utóbbi néhány napban legalább 82 embert, köztük 11 nőt és 13 gyermeket lőttek agyon a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők.

Az értesülések szerint a civilek elleni gyilkosságokat a kormányerők oldalán harcoló iraki Harakat al-Nudzsaba fegyveres csoport követi el.

Colville elmondta: attól tartanak, hogy véres megtorlás áldozatává válik az a több ezer civil, aki a felkelők kezén maradt néhány négyzetkilométernyi kiterjedésű területen ragadt. Úgy tudni, hogy a folyamatosan előrenyomuló kormányerők menekülő civilekre lőnek nemcsak az utcán, hanem saját otthonaikban is végeznek velük. A szóvivő szerint sokkal több civil áldozat is lehet, mint amennyit a jelentések alapján becsültek.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa eközben arra figyelmeztetett, hogy az aleppói mészárlás bármely más szíriai városban megismétlődhet, amely jelenleg a felkelők kezén van, így Dumában, Rakkában és Idlíbben.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF egy meg nem nevezett orvosra hivatkozva arról számolt be, hogy Kelet-Aleppóban több mint száz családjától elszakított gyermek szorult be egy heves támadás alatt álló épületbe.

Az orosz hadsereg legutóbbi közlése szerint a szíriai felkelés jelképévé vált észak-szíriai város 98 százaléka került vissza a kormányerők fennhatósága alá. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik