Nagyvilág

Teljesítik Fidel Castro végakaratát

A volt kubai vezető akaratának megfelelően halála után sem utcákat, sem közterületeket nem neveznek el Fidel Castróról - közölte szombaton Raúl Castro államfő Santiago de Cubában bátyja gyászszertartásán.

Raúl Castro a Santiago de Cuba-i rendezvényen összegyűlt többezres tömeg előtt elmondta, a következő ülésén a törvényhozás jogszabályban rögzíti a tiltást arról, hogy intézményeket, utcákat, parkokat vagy más közterületet nevezzenek el Fidel Castróról, illetve mellszobrokat vagy más emlékműveket emeljenek neki.

A november 25-én 90 éves korában elhunyt Fidel Castro hivatali ideje alatt tartózkodott attól, hogy nevével illessenek közterületeket. Ezt azzal indokolta, hogy el akarta kerülni a személyi kultusz kialakulását.

A kubai államfő a gyászszertartáson emellett megesküdött bátyja hamvai előtt, hogy

a kormány megvédi a hazát és a szocializmust.

Utolsó forradalmi menet

Fidel Castro hamvaival szerdán indult el a négynapos gyászmenet Havannából. A kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjének hamvait tartalmazó urnát az ország nemzeti lobogójával lefedett kis koporsóba helyezték, hogy a fővárostól 800 kilométerre keletre fekvő Santiago de Cubába városba szállítsák.

Az ország egykori vezetőjét, aki mintegy ötven éven keresztül volt hatalmon, vasárnap helyezik végső nyugalomra, aznap véget ér az országban meghirdetett kilencnapos gyász is.

A menet útvonala ugyanaz – csak ellenkező irányú -, amelyen egykoron Castro és forradalmár társai haladtak végig, hogy végül 1959. január 1-én megdöntsék az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista rendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik