Nagyvilág

Halálában találkozott Fidel Castro Che Guevarával

Katonai konvojjal hordozzák körbe Kubában a diktátor maradványait, azon az útvonalon, amelyen 1959-ben Havannába érkezett gerilláival.

Egykori harcostársa, Ernesto „Che” Guevara mauzóleumába vitték szerdán Fidel Castro hamvait. A múlt héten elhunyt diktátor földi maradványait eltemetése előtt körbehordozzák az országon, azon az útvonalon viszik vissza Santiago de Cubába, amelyen 1959-ben Havannába érkezett gerillacsapatával, hogy elűzze Fulgencio Batista elnököt.

A mauzóleum Santa Clarában áll, ahol 1958 decemberében Guevara csapatai megszereztek egy fegyverekkel teli páncélvonatot. A Santa Clara-i csatának döntő jelentősége volt a kubai forradalom szempontjából. A városban gyászolók ezrei fogadták a katonai konvojt, amely Castro hamvait hozta.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Che Guevara emlékművénél egy hatalmas táblát állítottak fel, amelyen Castro portréja mellett a „Fidel” felirat, felette „A végső győzelemig” jelmondat olvasható. A mauzóleum mellett felállított színpadon zenei és színielőadást tartottak.

Che Guevara

Bár Che Guevara arcképét ma egyesek pólókon viselik és kultuszt teremtenek személye körül, ő a kubai kommunista hatalomátvétel után leginkább azon különbözött össze Castroval, hogy elnyomóbb, sztálinista rendszert képzelt el Kubában, és munkatáborokat állított fel a rendszer vélt ellenségei számára. Miután Kubában marginalizálódott, a forradalom „exportja” kötötte le, gerillacsapatokat vezetett Kongóban, illetve Bolíviában, ahol 1967-ben kivégezték.

A Fidel Castro hamvait tartalmazó urnát éjszakára a mauzóleumban, Che Guevara maradványai mellett hagyják, majd folytatják az emléktúrát Santiago de Cubába, ahol vasárnap helyezik örök nyugalomra a diktátort abban a temetőben, ahol a kubaiak nemzeti hőseként számon tartott XIX. századi költő-forradalmár, José Martí nyugszik. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik