Nagyvilág

Forradalmi útvonalon haladt a gyászmenet Fidel Castro temetésén

Megkezdődött Fidel Castro temetése: a kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjét Santiago de Cuba városában, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra.

Helyi idő szerint vasárnap reggel hét óra körül huszonegy ágyúlövés dördült el Castro tiszteletére, jelezve, hogy elkezdődött a szertartás.

A Santa Ifigenia temetőben nyugszik a kubai történelem számos ismert személyisége – politikusok, költők, üzletemberek -, köztük José Martí költő, író, a Kuba függetlenségéért vívott küzdelem kiemelkedő alakja. Fidel Castro hamvait a Martí-mauzóleum közelében helyezik el.

Fidel Castro november 25-én hunyt el. A gyászmenet hamvaival szerdán indult Havannából és szombaton érkezett meg a Kuba túlsó szegletében található Santiago de Cubába.

A temetés napján véget ér az országban meghirdetett kilencnapos gyász is. A menet útvonala ugyanaz volt – csak éppen ellenkező irányú -, amelyen egykoron Castro és forradalmár társai haladtak végig, hogy végül 1959. január 1-jén megdöntsék az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista rendszerét.

A négynapos gyászmenet szerdai kezdete előtt százezrek vettek búcsút Castrótól a főváros központi terén, Forradalom terén tartott gyászünnepségen. Azon részt vett több külföldi vezető is, többségük latin-amerikai országokból érkezett.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik