Nagyvilág

A németek többsége még mindig Angela Merkel mellett áll

Nemrég még történelmi mélypontra zuhant Angela Merkel pártja, most viszont úgy tűnik, Németországban a lakosság többsége támogatja, hogy Angela Merkel kancellár hivatalban maradjon a 2017-es választások után – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

A közvélemény-kutatás szerint

a németek 55 százaléka támogatja, 39 százaléka pedig ellenzi, hogy Angela Merkel negyedszer is elvállalja a kancellári tisztséget.

Az Emnid kutatóintézet legutóbb augusztusban vizsgálta a kérdést, akkor még csak 42 százalék támogatta, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Merkel töltse be a kormányfői tisztséget, és 50 százalék ellenezte ezt.

Az új felmérés szerint a 62 éves politikust leginkább a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói, valamint a nők látnák szívesen újabb négy évre a kancellári tisztségben; a CDU/CSU bázisában 92 százalékos, a női szavazók körében 66 százalékos Merkel támogatottsága. Még a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) szavazóinak többsége – 54 százaléka – is azt akarja, hogy a kancellár folytassa tovább munkáját.

Angela Merkel várhatóan vasárnap este bejelenti, hogy a jövő őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson ismét kancellárjelöltként kíván indulni.

Eddig háromszor – 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban – indult a tisztségért, amelyet mindig el is nyert, és ő a rangidős a nyugati demokráciák kormányfőinek körében.

A német sajtó szerint Donald Trump amerikai elnökké választásával az eddiginél is nagyobb elvárások fűződnek hozzá a nemzetközi politikában, részben ez a magyarázata annak, hogy nem vár tovább, hanem közli a nyilvánossággal politikai jövőjéről szóló terveit.

(mti, kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik