Nagyvilág

10 videó, ami megmutatja, miért is fog annyira hiányozni Obama

Nemrég mutattunk néhányat a Fehér Ház fotósainak kedvenc képei közül a januárban távozó amerikai elnökről. Azonban Barack Obama nyolc évig tartó elnöksége alatt voltak olyan pillanatok, amiket néhány fotó nem ad vissza. Pillanatok, amik miatt teljes mértékben megértettük, miért tört ki zokogásban az alábbi kislány, miután szülei közölték vele, az elnök hamarosan távozik.

Ahogy Obamát ismerjük, hamarosan meglátogatja majd a kislányt, hogy megvigasztalja valahogy. Bár ahhoz azért elég hosszú utat kellene bejárnia, hogy mindenkit jobb kedvre derítsen, aki most úgy érzi, hogy Donald Trump beiktatásának napján, 2017. január 20-án mind elkezdhetünk készülni a világvégére. Az apokaliptikus állapotok elképzelése helyett inkább itt van tíz videó, amire örömmel gondolhatunk vissza 2017-ben is (és utána is, ha Trump nem veti be az atomfegyvert).

A tökéletes páros

Egy biztos, hogy kevés jobb dolog van Trump megválasztása óta az interneten, mint az Obama és Joe Biden alelnök közötti elképzelt beszélgetésekről készült mémek.

Viszont ha már Joe Biden, akkor nem szabad megfeledkeznünk erről a videóról sem, amiben az alelnök tanácsokat ad Obamának, mihez kellene kezdenie a második elnöki ciklus vége után. Biden pedig rendkívül segítőkész természetesen, napszemüvegek próbálgatása közben például azt tanácsolja az elnöknek, csinálja meg a jogsiját vagy sportoljon szabadidejében. A videóban feltűnik még John Boehner házelnök is, aki elmondja az elnöknek, rengeteg dolga lesz még kitalálni, mihez kezdjen az életével, és egyébként is, legyen csak egyszerűen önmaga.

Papírzsebkendővel elő

Mintha még az előző évszázadban lett volna, annyira régnek tűnik 2009. Ekkor kezdte meg Obama hivatali idejét a Fehér Házban. A videón pedig látható az első táncuk az új First Lady-vel, Michelle-lel. A háttérzenét természetesen Beyoncé szolgáltatja. Mi pedig pont annyira vagyunk meghatódva, mint ő a produkció végén. És akkor is, amikor az elnök szájáról leolvasható, amint azt mondja: “my love“.

Trump már öt éve megkapta a magáét

A felvétel még 2011-ben készült, Obama már ekkor úgy szólt be Trumpnak, hogy abban nem volt köszönet. Valószínűleg fogalma sem volt, hogy öt év múlva majd fogadnia kell őt a Fehér Házban. Obama a beszéd elején arról beszél, hogy nem csak a születési anyakönyvi kivonatát hozza nyilvánosságra (miután Trump arról beszélt, hogy szerinte hamis), hanem egy videót is a születéséről. A videó, ami ezután következik legyen meglepetés.

the lion king lion king simba

Hatalmas köszönettel tartozunk a videó készítőinek, hogy láthatjuk Trump arcát eközben. Obama ezután hozzáteszi, hogy miután rendezték a születési anyakönyvi kivonat hitelességének kérdését, Trump végre visszatérhet olyan fontos kérdésekhez, hogy

kamu volt-e a Holdra szállás.

Vagy hogy hova tűnt Biggie és Tupac? Aztán az is felvetődik, milyen változásokat hozna Trump a Fehér Házba. És ez most mind valósággá vált.

Család mindenek felett

Mert nem is Obamáról lenne szó, ha az idősebbik lánya, Malia nem július 4-én, azaz amerikai függetlenség napján született volna. A megemlékezés mellett pedig arra is maradt ideje, hogy elmondja,

én egy apa vagyok, akinek az a dolga, hogy zavarba hozza a lányait,

majd énekeljen a lányának egy szülinapi köszöntőt. A hamis hangokkal most nincs értelme foglalkozni, elég megnézni a lány reakcióját, aki nem szólt közbe, hogy “apa, hagyd már abba, ne égess”, hanem a végén felment a színpadra megölelni édesapját.

Elnöki teljesítmény megzenésítve

A második elnöki ciklus vége felé Obama úgy döntött, körbejárja az amerikai tévék showműsorait, ennek keretében volt a Tonight Show vendége júniusban. Viszont közel sem volt ez egy szokványos látogatás, hiszen az elnök egy dzsemmelésben mondta el, hogy miről is szólt az elmúlt nyolc év. Többek közt

  • 14 millió munkahelyet teremtettek,
  • 5 százalék alá esett a munkanélküliségi ráta,
  • 20 millió amerikai kapott minőségi orvosi ellátást.

Ekkor még úgy tűnt, nem Trumpról szólnak majd a hírek november 8. után, hiszen ahogy az egyik közreműködő zenész is fogalmazott:

rengeteg munkahelyet teremtett Obama, és egyet még meghagyott Hillarynek is.

Nem is beszélve az azonos neműek házasságát támogató intézkedésekről, amiknek következtében már szerte az államokban egybekelhetnek azonos nemű párok. Hiába reménykedtek ekkor is, hogy hátha marad Obama még egy ciklusra, az elnök csak ennyit mondott:

nem, nem, már le van foglalva a hawaii nyaralás, ahová 223 nap múlva indulunk. De ki számolja?

Matt Damon, ne sírj

Bár ha Matt Damonról van szó, kevés szórakoztatóbb dolog van az interneten, mint a Jimmy Kimmellel való kapcsolata, azért említést érdemel az is, ahogy Obama reagál a színész kritikájára. Matt Damon ugyanis még 2013-ban azt mondta, csalódott az amerikai elnök teljesítményében. Ahelyett, hogy Obama magyarázkodni kezdett volna, csak rántott egyet a vállán, és azt mondta,

láttam a Sorsügynökséget (2011-es film Matt Damon főszereplésével), úgyhogy… Ezt visszakaptad, haver.

10 videó, ami megmutatja, miért is fog annyira hiányozni Obama 2

Beszólhattok, de minek

A Mean Tweets Jimmy Kimmel műsorának része, lényege, hogy különböző hírességek felolvassák a nekik címzett nem éppen kedves Twitter bejegyzéseket. Obama ebben szerepelt tavaly márciusban, és ekkor is úgy tűnt, az elnököt nem lehet olyan könnyen megbántani. Valaki azt írta, nem lehetne-e elküldeni Obamát egy golfpályára a világ másik végére, aztán otthagyni. A reakciója:

ez igazából egy remek ötlet.

Aztán ugyanebben a műsorban feltűnt Obama idén október végén is, ekkor üzent Donald Trumpnak is, amit azóta valószínűleg sokszor megbánt. Az ekkor még republikánus elnökjelölt azt írta: Obama valószínűleg minden idők legrosszabb elnökeként távozik majd. Erre mi lett a válasz? Ő legalább elnökként távozik.

Ez egy kicsit elhamarkodott gondolat volt.

10 videó, ami megmutatja, miért is fog annyira hiányozni Obama 3

Adj egy pacsit, Superman

Megszámolni is nehéz, hány fotó készült Obamáról különböző gyerekek társaságában. Idén Halloween alkalmából például több kisgyerek ellátogathatott az elnök otthonába, a Fehér Házba, az elnök pedig hozta a formáját a kicsik fogadásakor. Egy kisfiú például Prince-nek öltözött, erre Obama rögtön elkezdte énekelni az elhunyt énekes híres dalát, a Purple Raint. Másikuk pedig Superman jelmezben érkezett, majd mikor meglátta Obamát, kicsit elcsodálkozva mondta:

dehát ez az amerikai elnök!

Obama ezután beszélgetni kezdet a kis Supermannel, kért tőle egy pacsit, majd közölte vele, hogy rengeteget edzhetett, mert nagyon erősnek tűnik. A kisfiú eközben csak mosolygott, és még nem is tudja, hogy amikor felnő, mennyi mindenkinek akarja majd ezt a felvételt mutogatni.

Barack, kéne neked egy új állás

Októberben az elnök Stephen Colberthez látogatott el, a Late Show műsorvezetője pedig megpróbált segíteni neki az önéletrajza kicsinosításában, ha már az elnöknek január után új munka után kell néznie. Rengeteg részt ki lehetne emelni a videóból, például Colbert közli vele, hogy nem túl jó jel a jövőre nézve, hogy nem volt semmilyen előléptetése az elmúlt nyolc évben, majd Obama erre annyit mond, hogy

az én pozíciómból már nem volt hová feljebb lépni, az egyetlen erősebb pozícióval bíró személy a feleségem.

A legerősebb rész pedig mindenképp az, ahogy az elnök önmagát sem kíméli be a Nobel-békedíja kapcsán.

Kösz, kongresszus, már itt sem vagyok

Júniusban a Tonight Show vendégeként Jimmy Kimmel és Barack Obama közösen köszönőkártyákat írtak. Kimmel köszönetet mondott Obama születési anyakönyvi kivonatának, amit ahogy fogalmaz:

eddig azért kellett mutogatnia, hogy bizonyítsa, hogy amerikai, mostantól pedig azért kell majd, hogy elhiggyék, tényleg csak 54 éves.

Köszönetet kap még Hillary Clinton is egy egészen zseniális szóvicc kíséretében, és persze a kongresszus is, ahogy Obama fogalmaz:

köszönöm, hogy azzal töltöttétek az elmúlt nyolc évet, hogy azt kívántátok, bár csak republikánus lennék.

Viszont azt Obama is érzi, hogy  ha a kongresszus tagjai Trumpra gondolnak, talán őt is jobban értékelik majd, mint eddig.

Kiemelt kép: Flickr/White House

Ajánlott videó

Olvasói sztorik