Nagyvilág

Körüludvarolta egymást Obama és Trump

Lezajlott a várva-várt találkozó az elnök és a leendő elnök között, amit nem a vidámság uralt. A kölcsönös tisztelet megvolt, egy Obama-poén is, Trump pedig számítani fog elődje tanácsaira.

“Kiváló beszélgetés” zajlott le Barack Obama jelenlegi és Donald Trump leendő elnök között – mondta Obama, miután végzett a Trumppal való tárgyalásaival az átadás-átvételről. Az elnök megismételte önmagát: puha hatalomátadást akar, Trump pedig közölte, minden tisztelete Obamáé.

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 10: U.S. President Barack Obama speaks while meeting with President-elect Donald Trump (L) following a meeting in the Oval Office November 10, 2016 in Washington, DC. Trump is scheduled to meet with members of the Republican leadership in Congress later today on Capitol Hill. Win McNamee/Getty Images/AFP
Win McNamee/Getty Images/AFP

Obama kezdte a sajtótájékoztatót: azt mondta, a csapata készen áll rá, hogy együtt dolgozzon Trumpéval, hogy szembenézzenek az ügyekkel, amikkel az ország szembesül. Megismételte az elnökválasztás estéjén elmondottakat, hogy temetni kell a lövészárkokat és együtt kell működni politikai preferenciáktól függetlenül. Obama hozzátette, a felesége, Michelle Obama körbevezette a leendő first ladyt, Melania Trumpot és vele is elbeszélgettek.

Trump is elismerte, a tíz percesre tervezett találkozó valóban másfél órás lett, de hosszabb ideig is tarthatott volna. A republikánus győztes végig politikusan, tisztelettudóan és lelkesen számolt be a közös beszélgetésről, hogy tájékoztatta őt Obama a futó ügyekről.

US President Barack Obama meets with President-elect Donald Trump in the Oval Office at the White House on November 10, 2016 in Washington, DC. / AFP PHOTO / JIM WATSON
/ AFP PHOTO / JIM WATSON

Trump beismerte, sose találkozott még Obamával személyesen. Most mindenről beszéltek, csodálatos dolgokról és különbségekről is. Trump egy érdekes megjegyzést is tett: a jövőben számít Obama tanácsaira. Így zárta mondandóját:

Elnök úr, nagy megtiszteltetés volt önnel lenni és remélem, önnel lehetek még sok-sok alkalommal a jövőben.

A két férfi arca amúgy komoly és komor volt, a végén ugyanilyen fejjel fogtak kezet egymással, de a vége felé szerencsére eleresztettek egy-két mosolyt. Barack Obama itt épp arról beszél, hogy mindent megtesznek érte, hogy Trumpnak sikerüljön a kormányzás.

Obama amúgy Trump szavai után egy sajtónak célzott poént is elengedett.

Köszönjük mindenkinek, nem fogunk kérdésekre válaszolni. [Trumpnak:] egy mindig jó szabály: ne válaszolj a kérdésekre, amikor csak elkezdenek ordítozni.

Trump, reméljük megfogadta ezt, mindenesetre nem ért véget a napja, most a Republikánus Párt vezetőivel, Paul Ryan képviselőházi elnökkel és Mitch McConnellel, a szenátusi többség vezetőjével.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik