Élet-Stílus

Prince halálát opioid túladagolás okozta

Egy addiktológus a fiával küldött gyógyszert a világsztárnak, de mire megérkezett, a zenész már halott volt.

Opioid vegyület túladagolása okozta Prince áprilisi halálát – tudta meg az AP hírügynökség egy, a vizsgálatokra rálátó forrástól. Ezzel lényegében beigazolódott, amit eddig is sejtettek.

Az opioidok olyan vegyületek, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak, de nem keverendők össze az ópiátokkal, amelyek természetes morfinszármazékok.

Kevesebb, mint egy héttel a halála előtt Prince egy atlantai koncertről visszafelé tartva elveszítette az eszméletét. Akkor Narcan nevű szerrel kezelték, amit opioidok túladagolásának gyanúja esetén szoktak beadni.

A vizsgálatok során két orvos is a hatóságok látókörébe került. Egyikük egy minnesotai háziorvos, Michael Todd Schulenberg, aki a halála előtt egy nappal látta a zenészt.

A másik egy kaliforniai addiktológus, Howard Kornfeld, akit Prince munkatársai kértek fel, hogy segítsen a zenésznek. Ő a fiát küldte, aki nem orvos, de magával vitt egy buprenofin nevű szert, ami szintén az opioid-függőség tüneteinek enyhítésére szolgál. A szert egy minnesotai orvosnak kellett odaadnia, hogy adja be Prince-nek. Az orvost Kornfeld ügyvédje nem akarta megnevezni, de vélhetően Schulenbergről van szó, aki nem írhatta fel ezt a szert. Az addiktológus fia viszont már nem érkezett meg időben.

Prince egyébként „tiszta életű” zenész hírében állt, egyáltalán nem volt köztudomású róla, hogy kábítószereket fogyasztana. Egy közeli ismerőse viszont elmondta, hogy a zenész az utolsó időkben gyakran panaszkodott testi fájdalmakra, csípő- és térdproblémákra, elképzelhető, hogy ezeket a fájdalmakat próbálta enyhíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik