Külföld
hekker (Array)

Ilyen az, amikor az orosz hekkerek pusztítani akarnak

24.hu
24.hu

2016. 10. 10. 18:30

Úgy indult, hogy az egyik legnagyobb francia médiumot az Iszlám Állam hekkerei támadták meg tavaly tavasszal. Azóta kiderült, hogy az oroszok akarták porrá zúzni, és nem sok híja volt a sikernek.
Korábban a témában:

Tavaly tavasszal még mindenki úgy tudta, a Cyber Caliphate nevű szervezet zúzta szét a francia TV5Monde globális csatorna rendszerét. Mára azonban kiderült, a szálak Szíria helyett inkább Oroszországba vezetnek – írja a BBC News a TV5 vezetőjére hivatkozva.

Yves Bigot, a tévé főigazgatója épp egy kanadai kollégájával egy étteremben ünnepelte a médiavállalat új csatornájának elindulását, amikor üzenetek és telefonok özöne zúdult rá. Azt közölték a munkatársai, hogy nagy a baj, mind a 12 csatorna elérhetetlen. Ekkor már tudta, hogy kibertámadás érte a TV5-öt.

Ez a legrosszabb dolog, ami történhet veled egy televízióban.

Feszült éjszaka jött, végül egy technikus mentette meg a TV5-öt a totális bedőléstől (ami üzletileg is krach lett volna): megtalálta azt a gépet, amit támadtak, leválasztotta a netről és így leállt a támadás. A hátralevő időben az volt a feladat, hogy sorban visszaállítsák a csatornákat, ez másnap reggelre sikerült.

Nagyon sokkal tartozunk annak a mérnöknek, aki kihúzta azt a bizonyos gépet. Ő itt egy hős.

Idővel kiderült, hogy nagyon kifinomult programokat használtak a hekkerek, akik már január 23-án betörtek a rendszerbe körülnézni, tapogatózni. A támadás idején az volt a cél, hogy a központból ne tudják az adók jeleit elküldeni, a vonatkozó rendszereket sikeresen gajra is vágták. Nem sokon múlott, hogy végleg elintézzék az egész TV5-öt.

Forrás: tv5monde.com

Mindenesetre a támadáskor megjelent a fent említett Cyber Caliphate neve és logója a TV5 weboldalán, és a támadók megfenyegették Franciaországot – mindezt pár hónappal a Charlie Hebdo-féle támadások után. Megkezdődött a hosszas nyomozás, aminek az lett a vége, hogy az iszlamista rizsa csak fedősztori volt, valójában az orosz APT 28 hekkercsoport áll az egész mögött. Bigot nem ért két dolgot: egyfelől, hogy miért épp a TV5-öt támadták, másfelől

ki adta ki a parancsot és a pénzt annak az orosz hekkercsoportnak, hogy valóban végrehajtsa?

Mindenesetre londoni források szerint az oroszok csak tesztelték a kiberfegyvereiket a jelenlegi agresszív hangulatban. A TV5 azonban nagyot szívott a történettel. A munkatársaknak jó ideig újra faxolni kellett e-mailezés helyett, hónapokig nem tudtak ugyanis visszacsatlakozni az internetre. A cég az első évben 5 millió eurót vesztett a támadás miatt, a fokozott védelem pedig újabb évi 3 millió eurókat emészt fel, miközben rendkívül körülményes protokollokat vezettek be a belső rendszerekhez való hozzáférésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.