Nagyvilág

Francia tévéadást szakítottak meg az Iszlám Állam hackerei

TV5 Monde (TV5 Monde)
TV5 Monde (TV5 Monde)

A TV5 Monde 11 csatornája sötétült el, a társaság weboldalait és közösségi oldalait is „eltérítették”. A kormány terrortámadásról beszél.

Magukat az Iszlám Állam szövetségeseinek mondó hackerek egyszerre sötétítették el a francia nemzetközi tévécsatorna, a TV5 Monde mind a 11 csatornáját, emellett a tévéadó weboldala és közösségi oldalai felett is átvették az uralmat – tudósít az AP hírügynökség. Csütörtök estére sikerült helyreállítani a hálózat működését, a 18 órakor kezdődő hírműsort sikerült adásba adni.

Franciaországban nagyon komolyan veszik az ügyet, az ügyészség terrorellenes részlege foglalkozik a támadással. A belügyminiszter is megszólalt: azt mondta, bár ezt véglegesen csak a nyomozás lezárása után lehet kijelenteni, de minden valószínűség szerint terrorcselekmény történt.

A TV5 Monde honlapján a „Kiberkalifátus” jelképe jelent meg. A csoport tavaly óta számos, nagy figyelmet kiváltó hackertámadást hajtott végre az Iszlám Állam nevében. Nagyon keveset tudni róluk, azt sem, hogy ők az Iszlám Államnak tagjai, támogatói, vagy valójában nincs is semmilyen kapcsolatuk a terrorszervezettel.

Szakértők szerint az, hogy a csoportosulásnak sikerült egy nemzetközi tévécsatorna adását is kiütniük, egészen új dolog. A francia kulturális miniszter a többi médiacéget is figyelmeztette, hogy fordítsanak nagy figyelmet a védekezésre, mert nagy valószínűség szerint már a következő támadást tervezik.

A TV5 Monde igazgatója azt mondta: megdöbbent, amikor látta, hogy elsötétültek a társaság csatornái és meglátták az Iszlám Állam üzenetét honlapjaikon és közösségi oldalaikon.

A TV5 Monde-ot 1984-ben alapította a francia kormány, mint nemzetközi frankofón kulturális televíziót. A hírműsorok mellett Franciaországban, Belgiumban, Svájcban és Kanadában készülő kulturális és dokumentumműsorokat sugároz több mint 200 országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik