Nagyvilág

Szír menekült mentette meg a kanadai esküvőt

Nagy mázlija volt a tönkrement cipzárú menyasszonynak Kanadában, mert pont kéznél volt egy aleppói szabó. Kis tündérmese egy kevésbé gyűlölködő országból.

Miközben Magyarországon tombol a gyűlöletkampány a menekültek ellen, szerencsére még akadnak emberséges sztorik is velük kapcsolatban. Kanadában történt Jo Du esküvőjén, hogy a szertartás előtt a menyasszony cipzárja megadta magát. De mi lenne a világgal, ha nem lenne mindig kéznél egy szíriai menekült szabó? Hát volt, és Ibrahim Halil Dudu nem volt rest segíteni – írja a BBC News.

Olyan izgatott voltam és olyan boldog. Szeretek szívből segíteni a kanadai embereknek.

Így nyilatkozott a derék szír, aki a háború elől menekült el, és sok honfitársához hasonlóan Kanada befogadta. Ő amúgy egy ontariói férfinél, David Hobsonnál lelt lakásra a családjával, Hobson a pincét újította fel nekik. Angolul még nem tud a család, de egy kis varrásnak ez nem állhatott az útjába.

Az esküvői fotós, Lindsay Coulter végigfényképezte a ruhajavítást, aztán úgy döntött, megosztja a Facebookján a történetet még 26-án. Azóta 22 ezernél is többen lájkolták ezt és rengeteg lap és médium foglalkozott a sztorival. Coulter azt írta, minden hétvégén emberek legboldogabb perceit örökíti meg, és ezen a napon azt sikerült, hogy egy sok borzalmat átélt ember jött a segítségükre.

Mázlista kanadaiak

Közben a szabóról kiderült, hogy aleppói (ezt a várost bombázzák épp rongyosra az oroszok és a szír kormányerők), és három évet töltött menekültként Törökországban. Coulter szerint a kanadaiak megnyerték a lottóötöst azzal, hogy egy ilyen nemzetbe születhettek.

Az is napvilágot látott, hogy Ibrahim Halil Dudu egyike annak az 50 családnak, aki Jim Estill kanadai üzletember anyagi támogatásával tudott Kanadába jönni menekültként. Tavaly november óta egyébként 30 862 szír menedékkérő érkezett az észak-amerikai országba, ami egész kiemelkedő szám a brit vagy amerikai adatokhoz képest. Coulter azt reméli, ez a történet más nemzeteket is ösztönöz majd emberek befogadására.

Az én masszív, masszív álmom az, hogy mások látni fogják, amit tettünk, és látják majd, hogy ez egy erősebb országgá tesz minket és az embereket is sokkal könyörületesebbé formálja.

(Képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik