Nagyvilág

Bocsánatot kért az áldozathibáztató kanadai bíró

Az ellene eljáró bizottság előtt azt mondta, rájött, hogy folyamatosan ébernek kell lennie az előítéletességgel szemben.

Bocsánatot kért az a kanadai szövetségi bíró, aki óriási botrányt kavart azzal, hogy egy tárgyaláson a nemi erőszak áldozatától kérdezte meg, hogy miért nem zárta össze szorosabban a térdét. A kanadai igazságszolgáltatási tanács eljárást indított Robin Camp ellen, szerdán dőlhet el, hogy marad-e a pozíciójában.

Camp 2014-ben egy akkor 19 éves nőnek igyekezett felróni, hogy nem ellenkezett eléggé az ellen, hogy egy házibuliban megerőszakolják a fürdőkádban. Azt is megkérdezte tőle, hogy miért nem szorította a kád aljára a fenekét, hogy az erőszaktevő ne tudjon behatolni. Ha ez nem lenne elég, azt is mondta, hogy „a fiatal nők akarják a szexet, különösen, ha részegek”, illetve „a szex és a fájdalom néha együtt jár”.

A bíró akkor felmentette az erőszakkal vádolt férfit, az áldozat viszont fellebbezett, és a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte Camp ítéletét.

Az ügyében döntő bizottság meghallgatásán a bíró azt mondta: újraolvasva akkori szavait, és látva a visszhangot, nagyon sajnálja, hogy a nemi erőszak áldozatául esett nőt szavaival megfélemlítette. Úgy vélekedett, hogy ezek a szavak abból a mélyen gyökerező elfogultságból származnak, amely azt sugallta számára, hogy minden nő egyformán viselkedik, és nekik kell védekezniük. Camp hozzátette, hogy világossá vált számára, hogy folyamatos éberséggel kell viseltetni az előítéletességgel szemben.

Rájöttem, hogy sok védtelen embert hoztam nyomorúságos helyzetbe

– jelentette ki a bíró. Korábban az erőszak áldozatául esett nő azt mondta, Camp megjegyzései miatt saját magát gyűlölte meg. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik