Nagyvilág
A woman hangs up hangers, symbolizing illegal abortion, as demonstrators protest against a possible tightening of Poland’s abortion law, already one of the most restrictive in Europe, in Warsaw on April 3, 2016.
Rallies in Warsaw and other cities are being held under the slogan “No to the Torture of Women” and come as the influential Roman Catholic church launches a campaign for a total ban on abortion, something supported by Prime Minister Beata Szydlo and ruling party leader Jaroslaw Kaczynski. / AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI

Nem akarják a lengyel emberek, a politikusok mégis szigorítanák az abortusztörvényt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 09. 23. 15:51

Az már a javaslat mögött álló katolikus egyháznak is sok, hogy börtönnel büntessék a terhességüket megszakító nőket.

Lengyel kormánypárti képviselők benyújtották a parlament igazságügyi és emberi jogi bizottságának azt a törvényjavaslatot, amely a teljes abortusztilalomról szól. A bizottság dolgozza ki elfogadás előtt a törvényjavaslat végleges formáját.

Pénteken a javaslat elutasításáról is szavaztak, de azt csak 154 képviselő támogatta, 267-en ellenezték, 11-en pedig tartózkodtak. A teljes abortusztilalomról szóló kezdeményezés mögé egyébként 450 ezer lengyel sorakozott fel aláírásával.

A javaslat értelmében akkor is tiltanák az abortuszt, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés következménye, vagy a magzat súlyosan károsodott.

Börtönnel büntetnék azokat a nőket, akik mégis megpróbálkoznak a terhességmegszakítással.

Szintén a parlament elé került a „Mentsük meg a nőket” mozgalom kezdeményezése, amely a terhesség 12. hetéig lehetővé tenné az abortuszt. Ezt 215 ezer állampolgár támogatta aláírásával, a parlamentben viszont 230 képviselő leszavazta, 173-an támogatták és 15-en tartózkodtak.

A „Mentsük meg a nőket” mozgalom aktivistája, Barbara Nowacka azt mondta, újra be fogják nyújtani javaslatukat.

A parlament nem akar tudomást venni a nők jogairól, méltóságáról, a születésszabályozásról és a felvilágosításról, de nem adjuk fel

– mondta.

A lengyel abortusztörvény eddig sem volt túlságosan megengedő: a jelenleg is hatályos, 1993 óta érvényben lévő törvény csak akkor engedélyez terhességmegszakítást, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés következménye, súlyos egészségügyi kockázatot jelent az anya számára, illetve a magzat károsodott.

A TNS Polska közvélemény-kutatása szerint a lengyeleknek mindössze 14 százaléka támogatja az abortusztörvény szigorítását, 42 százaléknak megfelel a jelenlegi szabályozás, 25 százaléknyian pedig azt szeretnék, ha megengedőbb lenne a törvény.

Támogatja ugyanakkor a kezdeményezést a befolyásos katolikus egyház, bár a püspökök azt ellenzik, hogy börtönbe zárják abortusz miatt a nőket.

A 38 milliós Lengyelországban évente kevesebb mint kétezer legális abortuszt hajtanak végre, de nőszervezetek szerint 100-150 ezer terhességmegszakítást végeznek külföldön, vagy illegálisan.

A kormánypárt egyébként a mesterséges megtermékenyítést is korlátozná, egyebek mellett tiltanák az embriók lefagyasztását, mondván, az emberi élet a megtermékenyüléstől kezdődik. Azt is előírnák, hogy egyszerre csak egyetlen petesejtet lehessen megtermékenyíteni, ami jelentősen csökkentené a magzat megfoganásának esélyét. (Lengyel Rádió angol nyelvű szerkesztősége, AFP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.