Nagyvilág
U.S. President Barack Obama speaks at the 71st session of the United Nations General Assembly at the United Nations headquarters in New York, on Sept. 20, 2016. The 71st session of the UN General Assembly on Tuesday opened its annual high-level General Debate at the UN headquarters in New York, with a focus on pushing for the world's sustainable development.

Amnesty International: A világ vezető országai képtelenek felnőni a feladathoz

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 14:47

Mint írták, a vezetők csúcstalálkozójáról csak éppen a vezetői képesség hiányzott.
Korábban a témában:

Az Obama elnök vezetésével megtartott csúcstalálkozón apró előrelépés ugyan történt, de a menekültválság valódi nagyságához képest ez csak minimális elmozdulás a jó irányba – írja sajtóközleményében az Amnesty International.

A világ vezetői nagyobb elkötelezettséget vállaltak az áttelepítésekben, a humanitárius támogatások folyósításában, a menekültek oktatásában és munkához való juttatásában. Ezek a felajánlásokat – amelyek nagyban elmaradnak a valódi szükségletektől – az ENSZ hétfői kudarcba fulladt csúcstalálkozója után tették az országok.

Az eheti csúcstalálkozók egy dologra voltak jók: megmutatták, hogy ez még mindig egy politikai válság. Kevés kivételtől eltekintve a világ vezető országai képtelenek voltak felnőni a feladathoz, elégtelen vállalásaik miatt továbbra is több millió menekült élete marad teljesen kilátástalan

– mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A gazdag országok nem tehetnek csak annyit, hogy felajánlanak némi pénzt, és odébb sétálnak. Az áttelepítésekre globálisan felajánlott 360 000 helyet a több mint 20 millió menekült nagyságában kell értelmezni, akiknek a fele jelenleg alig 10 országban van. Azoknak az országoknak pedig, akik rendszeresen és durván megsértik a menekültek emberi jogait – például Ausztrália vagy egyes EU-s országok – nem szabad engedni, hogy úgy tegyenek, mintha minimális vállalásaik valami elképesztően nagy segítséget jelentenének

– tette hozzá.

French President Francois Hollande speaks at the 71st session of the United Nations General Assembly at the UN headquarters in New York, on Sept. 20, 2016. The 71st session of the UN General Assembly on Tuesday opened its annual high-level General Debate at the UN headquarters in New York, with a focus on pushing for the world's sustainable development.
Fotó: Europress fotóügynökség

A csúcson résztvevő országok ígéretet tettek arra, hogy 4,5 milliárd amerikai dollárral növelik meg a tavalyi támogatások mértékét. A találkozó előtt a Fehér Ház bejelentette, hogy 51 amerikai cég több mint 650 millió dollárt ajánlott fel a válság megoldására. Az összegből egymaga Soros György üzletember 500 millió dollárt vállalt magára.

Jól mutatja a vállalások komolyságát, hogy egy magánszemély egymaga több pénzt ajánlott fel, mint a 300 millió dollárt felajánló Kína, amely a világ legnépesebb és második leggazdagabb országa

– mondta Salil Shetty.

Megjegyezte, a néhány menekült befogadására vonatkozó vállalások egy kis lépés előre, de a mindennél fontosabb közös globális felelősségvállalás és megosztás hiányában két csúcs után is ugyanott tartunk. Mint fogalmazott, az országok ezen a héten egy ritka lehetőséget szalasztottak el a krízis megoldására.

Bár a politikusok a kameráknak mosolyognak, a valóságban nincs okuk az örömre. Amíg több ország, különösen a fejlettebbek, nem vállalja a rá arányosan jutó részt a válság megoldásából, addig a történelem rossz oldalán maradnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.