Gazdaság

Soros elmondta, miért költ 500 millió dollárt a menekültekre

Olyan befektetéseket keres, amely világszerte hasznos lehet az érintetteknek.

500 millió dollárt fordít a bevándorlókkal és menekültekkel kapcsolatos befektetésekre Soros György. A befektető a Wall Street Journalben maga írt arról, hogy mi ezzel a célja.

Szerinte a világ kudarcot vallott a menekültáradat kezelésében, nem tudtak kidolgozni és felmutatni hatékony menekültpolitikát. Ez nehéz helyzetbe hozta azokat az országokat is, ahonnan menekülnek az emberek, de azokat is, ahová menekülnek. Úgy vélekedett, hogy a menekülteket gyakran tétlenségre és nyomorra kárhoztatják, míg a befogadó országok képtelenek érvényesíteni azt az előnyt, amit integrációjuk jelenthetne.

Soros azt írta, a kormányoknak vezető szerepet kell játszaniuk a válság kezelésében azzal, hogy megteremtik és fenntartják a menekültek és bevándorlók számára szükséges feltételeket, de azt is létfontosságúnak nevezte, hogy kiaknázzák a magánszektorban rejlő lehetőségeket. Emlékeztetett, hogy Obama hivatala is arra kérte fel az amerikai vállalatokat, hogy játsszanak nagyobb szerepet a menekültválság kezelésében.

A befektető bejelentette: a maga részéről 500 millió dollárt fordít olyan befektetésekre, amelyek a menekültek, bevándorlók, valamint az őket befogadó közösségek érdekét szolgálják. Startupokat, vállalkozásokat, társadalmi kezdeményezéseket támogat, amelyeket maguk a menekültek és bevándorlók alapítottak. Elsődleges célja, hogy segítse az Európába érkezőket, de jó befektetési ötleteket is keres, amelyekből világszerte profitálhatnak a menekültek.

Elárulta, hogy a befektetéseket nonprofit szervezeten keresztül kezelik, de elvárás a siker, mert meg akarja mutatni, hogy a magántőke konstruktív szerepet játszhat a bevándorlók segítésében. A nyereséget a Nyílt Társadalom Alapítvány programjaira fordítják, nagyrészt azokra, amelyek a bevándorlókat és menekülteket támogatják.

Az alapelvek lefektetésében olyan szervezetekkel is együttműködnek, mint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága vagy a Nemzetközi Menekültügyi Szervezet. Soros azt reméli, hogy felajánlása más befektetőket is hasonló cselekedetekre ösztönöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik