Nagyvilág
barack obama az ensz-ben (barack obama, ensz, )

Odacsördített Obama a populistáknak és az oroszoknak

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 21:00

Nagy búcsúbeszédet tartott a hónapokon belül leköszönő Barack Obama az ENSZ Közgyűlésében. Elismert ugyan hibákat, de tűpontosan ostorozta azokat, akik szerinte rossz irányba viszik a világot a gyűlöletükkel.
Korábban a témában:

Az amerikai külpolitikát védte az ENSZ-ben Barack Obama, miközben több országot bírált, különösen élesen Oroszországot. Az Egyesült Államok elnökeként Obama utolsó beszédét mondta el az ENSZ-közgyűlés kedden megnyílt ülésszakán. Az elnök hosszan beszélt, mintegy mérleget is vonva nyolc évig tartó kormányzásáról.

Beszéde elején arról beszélt, hogy a világ ma általában virágzóbb és kevésbé erőszakos, mint a hidegháború végén volt, ám így is bizonytalanság uralkodik. Szerinte az előrelépéshez globális integrációra van szükség, ez pedig az eddigi politikák korrekcióját igényli. A világpiac és a globális kereskedelem miatt jelentősen nőtt a különbség a gazdagok és a szegények között, szerinte azok a kormányok, amik tagadják a globalizálódást és megpróbálnak bezárkózni, “önmagukat ítélik vereségre”. Obama megfogalmazásában:

az a nemzet, amit falak vesznek körbe, önmagát börtönzi be.

Az elnök hosszan érvelt amellett, hogy a világnak nem erőskezű politikusokra van szüksége, hanem erős demokratikus intézményekre. Az emberek demokrácia iránti leküzdhetetlen vágya bizonyítékaként Ukrajnát említette. Azt állította, hogy nem összeesküvések vagy külső segítség, beavatkozás nyomán történt a demokratikusnak nevezett változás ott, hanem mert az emberek ráuntak a kiszolgált politikusokra.

Miközben a demokratikus intézmények erősítése mellett tette le a voksát, kárhoztatta a populizmust, a nacionalizmust és a szélsőségességet. Azt fejtegette, hogy “agresszív nacionalizmus” és “elnagyolt populizmus” kezdi eluralni a világot. Ugyanakkor hozzátette, hogy mindez az emberek elégedetlenségéból fakad, és nem szabad nem tudomást venni róla.

Az elnök tőle szokatlanul élesen bírált Oroszországot. Figyelmeztette Moszkvát, hogy ha nem hagy fel a beavatkozással a szomszédos országok belügyeibe, akkor a határai kevésbé biztonságosakká válhatnak. Szerinte Moszkva erővel akarja visszaszerezni “régi dicsőségét”. Hozzátette:

Egy olyan világban, ami már búcsút intett a birodalmak korának, azt látjuk, hogy Oroszország erővel kísérli meg visszaszerezni régi dicsőségét.

“Vissza kell utasítanunk a fundamentalizmus vagy a rasszizmus valamennyi formáját” – jelentette ki az amerikai elnök, és a tolerancia fontosságáról beszélt. Ezzel az amerikai belpolitikára, az elnökválasztási küzdelem megnyilvánulásaira utalt, de utalt a Közel-Keletre is.

Az Iszlám Államot “esztelen középkori fenyegetésnek” minősítette, és a szervezet elleni küzdelemnek szerinte vannak ugyan “katonai elemei” is, de például a szíriai helyzet megoldásában nincs esély katonai győzelemre, ezt csakis diplomáciai eszközökkel lehet megoldani. Obama – a látványos kudarcok ellenre is – megvédte az amerikai kormányz Szíriával kapcsolatos politikáját.

Az amerikai elnök szerint a világnak többet kellene tennie a menekültek befogadásáért.

Szerinte sok ország – különösen a gazdagabbak – nem tettek meg minden tőlük telhetőt a menekültválság rendezése ügyében. Azt mondta, a világ biztonságosabb lenne, ha többet tennének a rászorulók megsegítése érdekében.

Adminisztrációja legnagyobb külpolitikai kezdeményezéseit sorolva Obama a párizsi klímaegyezményt, az iráni atomalkut és az Ebola-járvány ellen Nyugat-Afrikában vívott küzdelmet említette. Elismerte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államoknak és más nagyhatalmaknak csak korlátozottak a lehetőségeik a világ új, nagy kihívásainak érdemi megválaszolására. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.