Nagyvilág

Obama 9/11-ről

Nem szabad feláldozni az amerikai értékeket a terrorizmus elleni küzdelemben - mondta az elnök.

“Fontos, hogyan reagálunk a terrorizmusra. Nem engedhetünk azoknak, akik meg akarnak osztani minket” – jelentette ki Obama. Az amerikai társadalom nem engedheti meg az olyan reakciókat, amelyek fellazítják az Egyesült Államok társadalmának eresztékeit – tette hozzá.

Figyelmeztetésével az amerikai elnök nyilvánvalóan Donald Trump republikánus elnökjelöltre utalt, aki több alkalommal is lekezelően nyilatkozott a muszlim és más kisebbségekről, illetve választási kampányában szigorú bevándorlási politikát hirdetett.

Obama ezzel szemben az amerikai társadalom nyitott, befogadó jellegét emelte ki beszédében. Mint mondta, a sokszínűség, a tehetségek befogadása, az egyforma és tisztességes bánásmód mindenki iránt, függetlenül fajától, nemétől vagy hitvallásától, tette nagyszerűvé és rendíthetetlenné az Egyesült Államokat. Csak ezekhez az értékekhez való ragaszkodás őrizheti meg az amerikai nemzetet erősnek és szabadnak – figyelmeztetett.

2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida terrortámadást az Egyesült Államok ellen. A terroristák utasszállító repülőgépeket térítettek el, amelyeket nekivezettek a New York-i Világkereskedelmi Központnak (World Trade Center) és a védelmi minisztérium (Pentagon) épületének. Egy negyedik eltérített repülőgép Pennsylvania államban egy mezőre lezuhant. A csaknem háromezer emberéletet követelő merényletek után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik