Nagyvilág

A lengyel külügyminiszter szerint önző a német külpolitika

Witold Waszczykowski azt is a németek szemére vetette, hogy nem elég távolságtartóak az oroszokkal.

Varsóba utazik pénteken a német kancellár, ahol a V4-ek miniszterelnökeinek tanácskozásán vesz részt. Merkel látogatása előtt interjút adott a lengyel külügyminiszter a német dpa hírügynökségnek, amelyben azt kifogásolta, hogy Németország külpolitikájában csak a saját érdekeit követi.

„Természetesen minden országnak szíve joga, hogy a saját érdekeit részesítse előnyben, de bizonyos esetekben elvárnánk valamiféle kompromisszumkészséget” – mondta Witold Waszczykowski.

A visegrádi országok viszonya nem zökkenőmentes Németországgal, különösen amiatt, hogy az igyekszik elérni, hogy egy európai szintű kvótarendszer alapján osszák el a menedékkérőket. A lengyel külügyminiszter számára azonban komolyabb feszültségforrást jelent Németország viszonya Oroszországgal. Waszczykowski szerint káros az európai szolidaritásra, hogy a németek a Balti-tenger alatti gázvezeték építését szorgalmazzák, és a német külügyminisztert is bírálta amiatt, hogy nem elkötelezett a NATO kelet-európai jelenlétének megerősítése mellett.

A lengyel külügyminiszter szerint Németországnak nagyobb szerepet kellene játszania az európai biztonságpolitikában, a NATO-tagállamok, különösen a keleti országok megvédésében. Kitért persze a menekültkvótára is, amelyre azt mondta: Lengyelország elutasítja azt, és „kényszerbetelepítésnek” nevezte. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik