Nagyvilág

Börtönbe szállítják át a yorkshire-i hasfelmetszőt

Börtönbe szállítják át a múlt század egyik leghírhedtebb angliai sorozatgyilkosát, a “yorkshire-i hasfelmetszőt”, aki jelenleg szigorúan őrzött pszichiátriai intézetben tölti életfogytiglani büntetését.

Peter Sutcliffe áthelyezéséhez már csak az igazságügy-miniszter jóváhagyására van szükség a BBC pénteki értesülése szerint. A bradfordi illetőségű egykori kamionsofőr először 1975-ben gyilkolt, és utána hat évig tartotta rettegésben az észak-angliai Yorkshire grófság lakosságát. 1981-ben húszszoros életfogytiglani szabadságvesztést róttak ki rá tizenhárom nő brutális meggyilkolásáért és hét további gyilkossági kísérletért. Büntetése letöltését egy Wight-szigeti börtönben kezdte meg, három évvel később azonban átszállították a Berkshire megyei Broadmoor pszichiátriai intézetbe. Paranoid skizofréniát állapítottak meg nála, azóta is ott őrzik.

Orvosszakértők viszont most már úgy ítélik meg, hogy a 70 éves férfi – aki ma már Peter Coonannek hívatja magát – jól van, és ezzel egybecsengő állásfoglalás született a felülvizsgálati eljárás során is, amely szerint Peter Sutcliffe “semmiféle mentális zavar miatt nem szorul kezelésre”. Az átszállítás révén az állam évi akár 250 ezer fontot spórolhat a sorozatgyilkos őrzésének költségein – írta a BBC.

A “yorkshire-i hasfelmetsző” egyébiránt élete végéig rácsok mögött marad, 2010-ben ugyanis a londoni felsőbíróság elutasította kérését annak megállapítására, hogy minimum mennyi időt kell rács mögött töltenie. Az 1981-ben hozott ítéletben hivatalosan nem állapítottak meg határidőt arra, hogy mikortól folyamodhat szabadlábra helyezésért, bár a bíró a szóbeli indoklásban 30 évet javasolt.

Sutcliffe annak idején a bíróságon azt vallotta, hogy Istentől kapott parancsot prostituáltak meggyilkolására. Áldozatai között valóban voltak prostituáltak, de nem mindegyikük volt az. Sutcliffe szinte mindegyik esetben kalapáccsal támadt, és azért nevezték el yorkshire-i hasfelmetszőnek, mert áldozatai közül többet késsel, illetve csavarhúzóval összeszurkált és megcsonkíto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik