Nagyvilág

Beperelik Clintont a bengázi terrortámadás miatt

A líbiai Bengáziban 2012-ben elkövetett terrortámadás amerikai áldozatai közül kettőnek a szülei pert indítanak Hillary Clinton demokrata elnökjelölt ellen.

Az egyik szövetségi bírósághoz benyújtott kereset szerint Hillary Clinton akkori külügyminiszter felelős azért, hogy az amerikai külképviselet elleni merényletben mások mellett Sean Smith és Tyrone Woods is életét vesztette.

Patricia Smith és Charles Woods – a két áldozat szülei – szerint hozzájárult a terrortámadásokhoz, hogy Hillary Clinton, aki akkor a külügyi tárcát irányította, a hivatalos, titkosított tartalmú elektronikus levelezéséhez a magánszerverét használta. A két szülő egyúttal azzal is vádolja Hillary Clintont, hogy nyilvános közleményeiben és nyilatkozataiban a becsületükbe gázolt, rágalmazta őket.

A két áldozat egyike a követség sajtórészlegén dolgozott, a másikuk pedig biztonsági tiszt volt.

A beadvány szerint Hillary Clinton bizalmas és titkos információk kezelésében tanúsított “szélsőséges nemtörődömsége” a “közvetlen” oka a terrortámadásnak. Az információk ugyanis – a pert kezdeményezők szerint – “könnyen idegen hatalmakhoz”, majd pedig a terroristákhoz kerülhettek.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, amikor a múlt hónapban bejelentette az e-mailek ügyében folytatott FBI-vizsgálat eredményeit, úgy fogalmazott:

lehetséges, hogy ellenséges szereplők hozzáfértek a külügyminiszter elektronikus leveleihez.

De hozzátette: nem találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogy a szervert sikeres hackertámadás érte volna.

Patricia Smith beszédet mondott a republikánusok clevelandi konvencióján is, ahol a többi között hangsúlyozta:

személyesen Hillary Clintont okolom a fiam haláláért.

Nick Merrill, a Clinton-kampány egyik szóvivője nyilatkozatot adott ki, s ebben így fogalmaz: “kilenc különböző nyomozást folytattak a bengázi terrortámadás ügyében, de egyikük sem talált bizonyítékot arra, hogy Hillary Clinton méltánytalanul járt volna el”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik