Nagyvilág

Kiürítettek egy bevásárlóközpontot Münchenben

A müncheni rendőrség egy telefonos bejelentést követően szombaton kiürítette a város nyugati felében lévő vasútállomást és a Pasing-Arcaden nevű bevásárlóközpontot – közölték a német lapok, így a Spiegel Online és a Süddeutsche Zeitung. A rendőrség szerint biztonsági óvintézkedésről van szó. A bejelentés tartalmáról nem közöltek részleteket, de egy Twitter-üzenetben felszólította a lakosokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat.

A müncheni helyi érdekű vasúttársaság szerint a rendőrségi akció a pályaudvaron időközben véget ért, de még hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a teljes vasúti forgalom.

A kora reggeli órákban a német rendőrség átmenetileg kiürítette a bajorországi Starnberg vasútállomását bombariadó miatt, amely később a hatóságok szerint “rossz tréfának” bizonyult.

Németországban több támadás is történt az elmúlt hetekben. Július 18-án Würzburgnál egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

A hatóságok szerint a würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik