Nagyvilág

Erdogan egyszeri gesztusként megkegyelmez azoknak, akik megsértették

 

Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy “egyszeri gesztusként” törölteti azokat a hatósági eljárásokat, amiket azok ellen indítottak, akik őt államfői méltóságában megsértették. Ez körülbelül kétezer embert érint.

A puccskísérlet után Erdogan tisztogatásba kezdett, 18 ezer embert vettek őrizetbe és tízezreket rúgtak ki állásából, köztük egyetemi tanárokat, bírókat, rendőröket is elbocsátottak.

Ezzel párhuzamosan kilencvenkilenc ezredest léptettek elő tábornokká vagy admirálissá a török hadseregben. A puccskísérlet után ugyanis több mint száz tábornokot vettek őrizetbe. A török vezérkar tájékoztatása szerint 48 tábornokot nyugdíjaztak. A vezérkari főnök, a hadsereg, a haditengerészet és a légierő parancsnoka megúszta a tisztogatást. A puccskísérlettel összefüggésben a napokban 1700 embert szereltek le megrovással a hadseregtől, többek között a tábornoki kar mintegy negyven százalékát is. A miniszterelnök bejelentette: bezárják az Ankara mellett fekvő Akinci légitámaszpontot, és minden olyan laktanyát, melynek köze volt a puccskísérlethez.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerencsétlennek nevezte az amerikai hírszerzés vezetőjének megjegyzését, aki szerint a tisztogatás árt az együttműködésnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben.

Ellenkezőleg, miután a hadsereget megtisztítottuk, megbízhatóbb, tisztább és hatékonyabb lesz

– mondta Cavusoglu.

(mti, bigstory, kiemelt kép: europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik