Külföld
ISTANBUL, TURKEY - JULY 18: Turkish President Recep Tayyip Erdogan takes care with a kid as the citizens, gathered to protest and to show solidarity against Parallel State/Gulenist Terrorist Organization's failed military coup attempt, as he leaves his residence with his official car in Kisikli Neighborhood of Uskudar district in Istanbul, Turkey on July 18, 2016. Kayhan Ozer / Anadolu Agency

Erdogan: a bírálók a cselszövők oldalára állnak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 07. 29. 14:36

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azokat a nyugati bírálatokat, amelyek a július 15-i puccskísérletet követő tömeges letartóztatások és tisztogatás miatt érik a török vezetést.

Erdogan leszögezte: olyan országok, amelyeknek méltatniuk kellene Törökországot a puccskísérlet meghiúsításáért, ehelyett a cselszövők oldalára állnak. A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérletért. Ő váltig állítja: semmi köze a történtekhez. Törökországban ugyanakkor a hadseregben, a közigazgatásban, a rendőrségnél, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban emberek tízezreit  bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá arra hivatkozva, hogy közük van Gülen mozgalmához. Pénteken a munkaügyi minisztérium is bejelentette: a tárca 1300 dolgozója ellen indult vizsgálat a puccskísérlettel összefüggésben. Az európai uniós ügyekért felelős minisztériumban 16 embert függesztettek fel, hat másikat pedig eklbocsátottak.  Izmirben az ügyészség pedig több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot.

Ezzel párhuzamosan kilencvenkilenc ezredest léptettek elő tábornokká vagy admirálissá a török hadseregben. A puccskísérlet után ugyanis több mint száz tábornokot vettek őrizetbe. A török vezérkar tájékoztatása szerint 48 tábornokot nyugdíjaztak. A vezérkari főnök, a hadsereg, a haditengerészet és a légierő parancsnoka megúszta a tisztogatást. A puccskísérlettel összefüggésben a napokban 1700 embert szereltek le megrovással a hadseregtől, többek között a tábornoki kar mintegy negyven százalékát is. Erdogan a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a haderőnek vérfrissítésre van szüksége. A miniszterelnök bejelentette: bezárják az Ankara mellett fekvő Akinci légitámaszpontot, és minden olyan laktanyát, melynek köze volt a puccskísérlethez.

Török belügyminiszter: az elnök is halállistán volt

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerencsétlennek nevezte az amerikai hírszerzés vezetőjének megjegyzését, miszerint a tisztogatás árt az együttműködésnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben.

Ellenkezőleg, miután a hadsereget megtisztítottuk, megbízhatóbb, tisztább és hatékonyabb lesz

– húzta alá Cavusoglu. A külügyminiszter újságírók előtt pénteken védelmébe vette a tisztogatásokat. Szavai szerint “ha ezeket az embereket nem távolítják el, sikeres lett volna a puccs.”

Minden államnak kötelessége, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket, hogy ne kelljen ismét ilyen fenyegetéssel szembenéznie. Egyetlen állam sem tűrhet meg ilyen fenyegetést

– húzta alá Mevlüt Cavusoglu.

Közben bíróság elé állítottak 21 újságírót azok közül, akik ellen hétfőn adtak ki elfogatóparancsot. A külügyminiszter szerint ők a Gülen-féle “terrorszervezethez” tartoztak, s nem csak újságírók voltak, hanem bizonyítékokat is hamisítottak. Cavusoglu szerint “minden politikus, beleértve az elnököt is”, halállistán szerepelt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.