Nagyvilág

Trump-baba és Trump-Monopoly a Trump Múzeumban

A clevelandi Trump Múzeumban, amelyet egy demoktara szervezet hozott létre azzal a céllal, hogy bemutassák, "ki is Donald Trump valójában", a republikánus politikus akciófiguráját, társasjátékát és ruhamárkájának termékeit is megtekinthetik az érdeklődők.

A múzeum annak a sportarénának a közelében található, ahol Trump kedden a republikánusok elnökjelöltjévé vált. A kiállítótér egy használaton kívüli, átalakított párthelyiségben, egy ház hatodik emeletén kapott helyet, csak kevesen tudják, hogy egyáltalán létezik.

A gyűjtemény létrehozását egy demokrata szervezet, az American Bridge finanszírozta, amely adományokat ugyan gyűjthet, de a politikai kampány szervezésében nem vehet részt.

A szervezet egyéves kutatási programjával a republikánus elnökválasztási kampány jelöltjeinek kampányát vizsgálta, eredetileg nem Trump állt érdeklődésük középpontjában, hogy ő kerülhet ki győztesként a jelöltek közül, csak jóval később derült ki.

A kutatás révén bebizonyosodott, hogy a kampányt nem lehet elég korán kezdeni. A felkészülés hiánya nagy hátrányt jelentett a többi republikánus jelöltnek Trumppal szemben. Azt akartuk, hogy ez majd ne fordulhasson elő a választási kampányban

– mondta el Jessica Mackler, az American Bridge elnöke.

A szervezet 30 kutatója több mint 15 Trumpról írt könyvet és további 16 Trump által írt könyvet tanulmányozott. Több kötet ezek közül a kiállításon is megtekinthető. De az érdeklődők a Trump Intézetről is tájékozódhatnak, amely Trump neve alatt országszerte évek óta tart előadássorozatokat.

A kiállításon a politikus bukott üzleti vállalkozásairól is beszámolnak, egy falon pedig az eddigi kampány legfontosabb pillanatainak fotói láthatók. A politikus ruhamárkájának darabjait – köztük az Indiában gyártott golfingeket – is bemutatják. A Trump-termékek mind külföldön készültek, miközben a New York-i üzletember arról beszél, hogy haza akarja hozni a tengeren túlra került munkákat, hogy többen jussanak álláshoz Amerikában.

A Trump-társasjáték hasonlít a Monopolyra, de a játékosoknak üzleti megállapodásokat kell kötniük.

A beszélő Trump-babák is a kiállítási tárgyak között szerepelnek. A Trumpnak öltöztetett öltönyös baba jellemző mondatokat, közhelyeket idéz a politikus valóságshow tévéműsorából.

Ha a mellkasán megnyomják, a baba olyanokat mond, hogy: “ki vagy rúgva” vagy “ha teheted, kerüld el a kézfogást”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik