Nagyvilág

Hollande: Jogos a düh, de nem fordulhat gyűlölködésbe

A francia államfő elengedhetetlennek nevezte a nemzeti összefogást a terrorizmussal szemben.

Az ellenzék az elmúlt hat napban azzal vádolta meg a baloldali kormányt, hogy nem tett eleget a terrortámadások megfékezése és a franciák védelme érdekében. A köztársasági elnök arra kérte politikai ellenfeleit, hogy tartózkodjanak a csúsztatásokról és a túlzásoktól.

Egy ilyen tragédia után jogos a düh, de nem fordulhat gyűlölködésbe és gyanúsítgatásba

– fogalmazott Francois Hollande a csendőrség egyik kiképzőközpontjában tett látogatásán a délnyugat-franciaországi Saint-Astierban.

Vitára szükség van, de az nem törheti meg a szükséges egységet és nem rombolhatja az elengedhetetlen kohéziót

– tette hozzá.

A nemzetgyűlésben a rendkívüli állapot meghosszabbítását előíró törvénytervezet megszavazását megelőző több mint hét órán tartott heves vita után az államfő az ellenzéknek azt üzente, hogy a terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását.

Akik ezt hirdetik, azok zavart keltenek az emberekben a félelem és a zavarodottság hangulatát kihasználva

– mondta a köztársasági elnök.

Francois Hollande azt kérte a franciáktól, hogy csatlakozzanak a fegyveres szervek tartalékos osztagaihoz a közbiztonság erősítése érdekében.

Kérem a franciákat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a polgári védelemmel és az egyesültekkel, és vegyenek részt elsősegély tanfolyamokon, mert olyan állampolgároknak kell lennünk, akik képesek beavatkozni és részt venni a mentésben

– hangsúlyozta az elnök.

Elmondta, hogy a rendőrség és a csendőrség bevethető tartalékosainak számát július végéig 15 ezerre emeli az állam a jelenlegi 12 ezerről a különböző nyári rendezvények és fesztiválok biztonságának erősítésére. Ezenkívül a hadsereg 28 ezer tartalékosának is készen kell állnia a következő hetekben a tájékoztatás szerint.

A nemzetgyűlési szavazást követően – amelyen az 577 képviselőből 489-en, köztük valamennyi jobboldali ellenzéki is támogatta a javaslatot – a szenátus szerdán dönt a rendkívüli állapot féléves meghosszabbításáról.

Jóllehet a kormány azt hangsúlyozza, hogy “további merényletekre lehet számítani és ártatlanok fognak meghalni”, a kormányzó szocialisták a jogállamiságra hivatkozva nem támogatták az ellenzék legtöbb szigorító intézkedését, amelyet a jobbközép Köztársaságiak tudomásul vettek. Ezek közül a legvitatottabb az olyan – mintegy 11 ezer – ember megelőző elzárása volt, akiket a titkosszolgálatok radikális kapcsolataik miatt tartanak nyilván.

A délkelet-franciaországi Nizzában múlt csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A mintegy 300 sebesültből szerdán az államfő tájékoztatása szerint még mindig 15-en voltak életveszélyes állapotban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik