Nagyvilág

Felülvizsgálnák Törökország partnerségét az Iszlám Állam elleni harcban

Felül kell vizsgálni Törökország partnerségének kérdését az Iszlám Állam  szíriai harcban, figyelmeztetett Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a sikertelen török puccskísérlet után vasárnap.

“Felmerültek kérdések, amelyeket mindenképpen fel kell tenni”, mondta Ayrault a France 3 francia tévécsatornának. “Részben működnek a dolgok, de legyünk őszinték: van néhány gyanús körülmény”, tette hozzá.

A francia diplomácia vezetője az Iszlám Állam elleni koalíció jövő heti washingtoni ülésén tárgyalná meg Törökország partnerségének kérdését.

“Törökország egy nagy ország, stratégiai szerepet tölt be, NATO-tagállam, neki a leghosszabb a Szíriával közös határa, mintegy 2,5 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet és szövetségesünk”, nyomatékosította az ázsiai ország partnerségének előnyeit is az interjúban a francia külügyi tárca vezetője.

Egy francia tisztségviselő később magyarázkodni kényszerült Ayrault megjegyzései miatt, aki szerinte nem akarta megkérdőjelezni Törökország szerepét az IÁ-val szembeni harcban.

Eközben John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap leszögezte: az Egyesült Államok nem szakította meg az IÁ elleni harcát a sikertelen török puccskísérlet és következményei miatt.

Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb térségbeli szövetségesének számító Törökország rövid időre lezárta Washington előtt az IÁ elleni légicsapások kiindulópontjául használt incirliki támaszpontot. A Pentagon vasárnap már közölte, hogy a szoros együttműködésnek köszönhetően újra megnyílt a török légtér az amerikai katonai gépek előtt, így a szövetségesek hadműveletei visszatérhetnek a régi mederbe. Kerry annak tudta be a támaszpont lezárását, hogy a puccsisták itt tankolták újra az általuk megszerzett repülőgépeket.

A polgári légi közlekedés azonban még nem állt helyre teljesen: a Török Légitársaság 196, Isztambult érintő belföldi és nemzetközi járatát törölte a pénteki puccskísérlet után kialakult járattorlódások miatt. Emellett az amerikai légügyi hatóságok egyelőre nem engedélyezik a berepülést Isztambulba és Ankarába, és nem fogadják a Törökországból érkező járatokat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik