Nagyvilág

Az elnök szervezte volna a puccsot saját maga ellen?

A törökországi puccskísérletet maga Recep Tayyip Erdogan államfő rendezte volna meg? A zendülés leverése óta Törökországban, az Erdogant bírálók körében, de Nyugaton is számos helyen tartja magát ez az elmélet.

Dilettáns

Felmerül a kérdés, hogy a puccs nem volt-e gyanúsan dilettáns. A zendülést ugyan gyorsan leverték, de nagy véráldozattal. Ahmet Sik török újságíró azt a lehetőséget említi, hogy a kormány “szagot kapott”, a terv kiszivárgott, a puccsisták cselekvéskényszerbe kerültek, még mielőtt lezárták volna az előkészületeket.

Maga ellen

Tekintettel Erdogan befolyására, nem lenne elképzelhetetlen, de nagyon nehezen kivitelezhető, hogy maga az elnök szervezze meg a puccskísérletet. Erdogan az események során bejelentette, hogy a puccs szervezői “nagyon nagy árat fognak fizetni”, valószínűleg több évet kell majd börtönben ülniük. Nem világos, hogy az összeesküvő tisztek számára milyen előnyök származtak volna egy puccsból.

Elnöki rendszer

Erdogan számára viszont egy puccskísérlet érv lehet legfontosabb és legvitatottabb célja, az elnöki rendszer bevezetése szempontjából. Felfogása szerint az elnöki rendszer nagyobb stabilitást teremt Törökországban. Mindenesetre Erdogan már most messze a legerősebb politikus. Már a puccskísérlet előtt sem voltak rosszak az esélyei az elnöki rendszer bevezetésére. Nagyon kockázatosnak tűnik, hogy az esélyek növelésére még egy puccskísérletet is megrendezzen.

Ég a ház

Erdogan szereti ugyan a kockázatokat, de egy megrendezett puccs még az ő esetében is igen magas tétet jelentene. Egy nyugati biztonsági szakember, aki nem hisz a puccskísérlet megrendezésében a következőképpen fogalmazott.

Olyan ez, mintha felgyújtanád a házadat, s egyben remélnéd, hogy nem ég le. Ám a végén mégis leég.

Ideges

A dpa úgy véli, hogy a puccskísérlet idején Erdogan, de Binali Yildirim miniszterelnök is idegeseknek látszottak, Erdogan környezete, munkatársai elbizonytalanodtak. A puccskísérlet előtti napokban “gyanús csönd” vette körül Erdogan személyét, de ezt kormánykörök azzal magyarázták, hogy az elnök bepótolta a böjti hónap, a Ramadán végét lezáró Bajram ünnepet, mivel akkor a varsói NATO-csúcs miatt nem lehetett a családjával.

Kiemelt kép: EPA/Sedat Suna

(MTI, dpa, FAZ)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik