Nagyvilág

Hivatalos: Theresa May az új brit miniszterelnök

Hivatalosan is lemondott miniszterelnöki tisztségéről David Cameron. Cameron, aki 2010 óta állt a brit kormány élén, szerda este kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, aki elfogadta az eddigi kormányfő lemondását.  

A konzervatív párti brit kormányfő a 2010-es parlamenti választások után költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, és ott 2256 napot töltött.

A palota szóvivője a hozzávetőleg félórás audiencia után bejelentette, hogy az uralkodó elfogadta David Cameron lemondását.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján bejelentette, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja, bár Cameron engedélyezte, hogy a kabinettagok személyes meggyőződésüknek adjanak hangot a referendum kampányában.

Szerdán, utolsó hivatalos kormányfői teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. A politikától nem búcsúzik, Oxfordshire megyei választókörzetét továbbra is képviseli az alsóházban.

Néhány perccel Cameron lemondása után megérkezett a Buckingham-palotába a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője, Theresa May eddigi belügyminiszter, akinek miniszterelnöki kinevezését Cameron javasolta a királynőnek. Nagy-Britannia következő miniszterelnöke “rohadt nehéz nő”, aki nem kér a bevándorlókból – a részletes portré itt olvasható. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik