Külföld
havel(1)(430x286).png (havel, )

Megtalálták Václav Havel 1977-es börtönnaplóját

24.hu
24.hu

2016. 06. 21. 14:39

Megtalálták Václav Havel volt cseh emberi jogi aktivista, későbbi csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök naplóját, amelyet első bebörtönzése idején 1977-ben vezetett a prágai Ruzyne börtönben. Havel a Charta 77 nevű csehszlovák ellenzéki emberi jogi kiáltvány 1977 januári nyugati publikálása után került néhány társával együtt vizsgálati fogságba.

A dokumentumban többtucatnyi korabeli ellenzéki cseh aktivista az emberi jogok betartását kérte számon a csehszlovák szocialista rendszer vezető képviselőitől. Az akkori csehszlovák szocialista rendszer a chartásokat ellenségnek nyilvánította és folyamatosan zaklatta, üldözte őket. Havel januártól májusig volt a Ruzyne börtön lakója, és eddig ismeretlen naplójába rövid jegyzetek formájában rendszeresen beírta napi feladatait, jövőbeni terveit és számos ötletét, gondolatát is rögzítette.  A prágai sajtó szerint a naplóban sok olyan rövid megjegyzés is van, amely általában nem jellemezte Václav Havelt.

Az értékes dokumentumot Zdenek Urbánek cseh író és műfordító hagyatékéban találta meg unokája, David Dusek. Az Urbánek család korábban szoros kapcsolatokat ápolt a szocialista rendszer ellenzékével, Václav Havel és felesége, Olga közeli barátjuknak számított. “A naplóról nem tudtam. Régi dobozokban kotorászva leltem meg, és először azt hittem, hogy a nagyapámé. Az ő, illetve Václav Havel írása nagyon hasonlított egymásra. Csak amikor beleolvastam a jegyzetekbe, jöttem rá arra, hogy mit is tartok a kezemben” – mondta David Dusek a Lidové Noviny című cseh napilapnak.

Nem tudni, hogyan került Václav Havel börtönnaplója Zdenek Urbánekhez. Az értékes dokumentumot ősszel jelenteti meg a prágai Václav Havel Könyvtár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.