Nagyvilág

A fegyvertartás szigorításáról szavaz az amerikai törvényhozás

A republikánusok szerint sokan szerepelnek tévesen a terrorgyanús személyek listáján, ezért nem támogatják a demokrata javaslatot.

Az Egyesült Államok szenátusa hétfőn, nyolc nappal az orlandói mészárlás után szavaz arról, hogy kiterjesszék a fegyvervásárlással kapcsolatos ellenőrzéseket és korlátozásokat. A várakozások szerint a törvényjavaslat nem fog átmenni a testületen, de arra számítanak, hogy valamilyen kompromisszumos megoldás születhet.

A demokraták azt az álláspontot képviselik, hogy senkinek nem szabadna fegyvert eladni azok közül, akik rajta vannak a terrorgyanú miatt megfigyelt személyek listáján. A republikánusok ugyanakkor úgy vélik: több ezer ember szerepel tévesen a listán. Ők azt szorgalmazzák, hogy 72 órás várakozással juthassanak fegyverhez az érintettek.

Ugyancsak hétfőn bírósághoz fordult tíz család, akik a három és fél évvel ezelőtti newtowni iskolai vérengzésben veszítették el szeretteiket. Ők a Remington fegyvergyártót perlik, amely a merénylethez használt XM-15-ös félautomata fegyvert előállította, valamint a forgalmazót, amelyen keresztül az elkövető hozzájutott. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik