Nagyvilág

Orlandói mészárlás: gond nélkül besétálhatott a fegyverboltba a támadó

Legálisan jutott fegyverhez az orlandói merénylő, de számos korábbi vérengzés elkövetője is az Egyesült Államokban. Sokak szerint a laza jogi szabályzás a felelős, míg mások úgy vélik, nem a szabad fegyvertartás miatt következnek be a tragédiák.

Túlnyomórészt legálisan vették az elkövetők a fegyvereket, amiket a legutóbbi 16 (!) tömegmészárlással járó lövöldözés során használtak az Egyesült Államokban.

Az elkövetők közül legalább nyolcnak volt orvosilag igazolt mentális problémája, vagy korábban is szerepelt bűnügyi nyilvántartásban, ez azonban nem akadályozta meg, hogy fegyverhez jussanak

írja a The Trace.

Az USA-ban minden esetben ellenőrzik a hátterét annak, aki üzletben vásárol fegyvert. Nem volt kivétel ez alól Omar Mateen, a vasárnapi, orlandói terrortámadás elkövetője sem.

Legalább két fegyvert szerzett be törvényes módon, annak ellenére, hogy már 2013-ban az FBI látóterébe került, amikor terroristákkal való esetleges kapcsolata miatt nyomozás is indult ellene. Ez azonban azzal zárult, hogy a férfi “nem jelent komoly fenyegetést” – így semmi nem akadályozta, hogy besétáljon a fegyverboltba.

A San Bernardino-i, kaliforniai gyilkosok, Syed Rizwan Farook és Tashfeen Malik is könnyen jutottak fegyverükhöz, a 2012-ben, a Connecticut-beli Sandy Hook általános iskolában 20 gyermekkel és 6 felnőttel végző Adam Lanzáról pedig kideríthető lett volna, hogy mentális problémákkal küzd. Anyja gyűjteményéből jutott gépfegyverhez, vele is végzett.

Hosszasan sorolhatók a további esetek, ahol a háttérellenőrzés nem ért sokat. Az ezzel foglalkozó NICS (National Instant Criminal Background Check System) részére nem minden állam ad ki információt a lakosai előéletéről vagy mentális állapotáról. Az adatok gyakran hiányosak, ráadásul a civilek közti adás-vételekre nem mindig vonatkoznak az ellenőrzések.

Leglazább a Napfényállam

Floridában, ahol a hétvégi tragédia történt, az Egyesült Államok egyik legmegengedőbb törvénye van életben: a fegyvervásárláshoz nem kell engedély, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert.

Nem szükséges más, mint egy formanyomtatvány kitöltése személyes adatokkal, valamint egy 8 dollárba kerülő háttérellenőrzés, amin a korábban már elítéltek vagy a bármilyen okból ön- és közveszélyesnek ítélt személyek akadnak fenn. Sokan azonban átcsúsznak ezen a rostán, így könnyen szereznek be a pisztolytól a vadászpuskáig számos fegyvertípust – ahogy a Pulse melegbárban vasárnap tüzet nyitó gyilkos is.

omar mateen
Omar Mateen 49 embert lőtt agyon

A fegyverviselésre valamelyest más szabályok vonatkoznak: ahhoz, hogy egy floridai lakos fegyvert hordhasson magánál, legalább 21 évesnek kell lennie, bizonyítania kell, hogy ért a fegyver használatához, valamint az Egyesült Államok bejelentett lakosa kell, hogy legyen.

Nincs azonban Floridában:

  • háttérellenőrzés a civilek közt történő adás-vétel során
  • fegyverregisztráció – a fegyverbirtokosokról szóló lista megjelentetése bűncselekménynek számítana
  • fegyvertulajdonosi engedély
  • bármilyen, a félautomata fegyverekre vonatkozó különleges szabályzat
  • korlátozás az egy alkalommal megvehető fegyverek számát illetően.

Azt sem regisztrálják, ha a tulajdonosok fegyverükkel átlépik az állam határait.

Amerika kedvenc fegyvere

Tudható, hogy az orlandói merényletet elkövető Omar Mateen egy AR-15-ös gépkarabélyt is használt. Ez az Egyesült Államok legnépszerűbb gépfegyvertípusa: a Sandy Hook általános iskolában is AR-15-tel lőttek, később pedig a 2015-ös San Bernardino-i vérengzés során is.

A félautomata fegyver úgy szórja a lövedékeket, mint a filmbéli géppuskák, és hamar újra is tölt, ezáltal a használó olyan gyorsan és gyakran lőhet, ahányszor csak képes meghúzni a ravaszt.

Nem csoda, hogy az AR-15 vált a fegyvertartásról szóló vita szimbólumává is. Sokan hivatkoznak rá, akik megkérdőjelezik: valóban szükség van ilyen fegyverekre, legyen szó akár sportról, akár az otthon védelméről?

Egyetértek a fegyverviselés jogával, de úgy érzem, túlzásba estünk azzal, mennyi szabadságot adunk ebben az embereknek. Gépfegyverek nem szükségesek a vadászathoz, az önvédelemhez és semmilyen hobbihoz sem

– mondja a 24.hu-nak Steve, egy kaliforniai grafikus.

A Sandy Hook-i esetet követően jelentősen megugrott az AR-15-öst vásárlók száma, hiszen jogosan tartottak attól, hogy a fegyvert betilthatják: Orlandóban meg is duplázódott az áruk a tragédiát követő hónapokban.
Az iskolai mészárlásban gyermekeiket elvesztett szülők beperelték a fegyvergyártó Remingtont (amely azonban nem a kizárólagos forgalmazó), mondván, hogy a gépkarabélyoknak soha nem lett volna szabad civilek kezébe kerülnie. Egy 2005-ös jogszabály azonban megóvja a fegyvergyártókat a hasonló vádaktól, mivel nem tehetnek róla, ha “helytelenül használják a termékeiket”.

Akkor most emelkedik a lövöldözések száma, vagy sem?

Egyszerű válasz nincs. Attól függ, hogyan definiáljuk őket.

Emelkedik, amennyiben nyilvános helyen elkövetett, legalább négy áldozattal járó bűncselekményekről beszélünk – állítják a Harvard kutatói a Motherjones cikkében. A családon belüli, különböző gengsztercsoportok által vagy droggal kapcsolatban elkövetett támadásokat nem sorolják ide.

Stagnál, ha a Northeastern University kriminológusára hallgatunk, aki szintén a fenti cikkben szólalt meg. Ő azonban az imént említett kivételeket is ide sorolja.

A Gun Violence Archive szerint 2013 óta 1001 hasonló eset következett be Amerika-szerte, ezek több mint 1100 ember életét követelték. Mindössze három éves intervallumról beszélünk. Habár az adatbázis kutatói naponta bújják a híreket rendőrségi jelentéseket, az is valószínű, hogy nem mindről van tudomásuk.

Tény, hogy Amerikában több a fegyveres bűncselekmény, mint bármely más fejlett országban: négyszer annyi, mint  például Svájcban, és hatszor annyi, mint a szomszédos Kanadában.

Miért?

Népszerű magyarázat, hogy csupán azért, mert az amerikaiak a világ civil kézen lévő fegyvereinek közel a felét birtokolják.

Világszerte rengeteg kriminológus egybecsengő véleménye, hogy a több fegyveres erőszak azoknak a törvényeknek köszönhető, amik elérhetővé teszik a fegyvereket a civil lakosság számára. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet.

Fotó: AFP / Mario Tama
Fotó: AFP / Mario Tama

Ölni még műtrágyával is lehet

Szerintem indokolt a fegyverviselés. Ha a civilek is fel lettek volna fegyverezve, könnyen lehet, hogy csak 5 ember életébe került volna a támadás 50 helyett
– foglalja össze álláspontját a Los Angeles-i vállalkozó, Jamie, a 24.hu-nak, aki Donald Trump támogatója.
A Utah állambeli Aron ugyanakkor cseppet sem kedveli a republikánus elnökjelöltet, mégsem ért egyet a fegyvertartás bárminemű korlátozásával. Statisztikákkal is alátámasztja véleményét, amiket állítása szerint sokan próbálnak manipulálni:
Fontos tudni, hogy ez egy politikával átitatott téma. Rendkívül sok hamis információ terjed róla, ahelyett, hogy az FBI hivatalos adataira hagyatkoznának. A média állításaival szemben a fegyveres bűncselekmények száma 30 éve csökken. A rettegett AR-15-höz kevesebb, mint évi 300 haláleset köthető. Az Egyesült Államokban körülbelül 89 millióan tartanak fegyvert, az évi 30 ezer haláleset 60 százaléka pedig öngyilkosság. Így körülbelül 10 000 szándékos gyilkosság marad.
Ebből következik, hogy a százalék törtrészével fejezhető csak ki, hány fegyverbirtokosból lesz egyúttal gyilkos is. Jó lenne, ha a média jelentései nem az eszközről, hanem a gyilkosról és annak szándékairól szólnának. A tömeggyilkosok eszköztára nem korlátozódik a fegyverekre. Oklahoma Cityben például 200 embert öltek meg műtrágyából készült robbanóanyaggal 1995-ben, a 9/11-es repülőeltérítők pedig dobozvágó késeket használtak.
Aron szerint a fegyvertartást szabályozó intézkedéseknek sem igazán volt foganatja:
A fegyvertartási szabályzat Chicagóban és Washington DC-ben a legszigorúbb, mégis sokkalta magasabb itt a gyilkosságok száma, mint nálunk, Utahban, ahol harmadikok vagyunk az egy főre eső fegyverek számát tekintve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik